AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.05.10 0 0 128
Hát én nem vagyok pedagógus, de a gyerekeimmel végigtanultam az általánost.
Amit nagyon rossznak tartok: az 1., 2.,3., 4., alsótagozatot nem tekintik egy egész egységnek. A legtöbb kontraszelektált alsótagozatos pedagóga állandóan követelménycentrikus, holott az ennyi idős gyerekeknél inkább a kevesebbet de alaposan, mint a sokat de felületesen elvet kéne követni. Az első eleminek inkább az ovodához kéne hasonlítania: olvasás (méghozzá a szótagolásos olvasás, és hangos olvasás az igazi, az, hogy magában elolvassa és "szövegértelmezi" - az szart se ér, nem beszélve a képolvasásról, az egyik lányom ezt művelte, nekem kellett otthon megtanítanom olvasni suttyomban)) Nekem az fáj, hogy az alapdolgokat nem tudják rendesen megtanulni, rengeteg fölösleges dologgal vannak megterhelve. Bizony az alsó tagozatban inkább néptánc, ének, rajz satöbbi, a felső tagozatban lehetne tagozódni. Az idegen nyelv alsó tagozatos oktatásának se vagyok híve, addig amíg a magyar nyelvtan szabályaival nincsenek tisztában, minek belezavarni egy másikkal is? (Más kérdés az, ha nyelvi környezetben teszik, tehát idegen nyelvű iskolában, avagy ha otthon eleve kétnyelvűek a szülők.) A házifeladat is aránytalanul sok, semmi értelme, egyetlen értelme az lehet, hogy a gyereket rászoktassa az önálló kötelességteljesítésre, de ennek az időtartama nem szaba, hogy meghaladja az egy órát! Nem beszélek arról az irgalmatlan súlyról, amit a hajlékony gerincű gyerekeknek naponta cipelni kell, mintha a Himaláját kéne nap nap után megmászniuk. És még sorolhatnám...

Felső tagozatra nagyjából eldől, a gyerek reál avagy humán érdeklődésű-e, és akkor már lehet tagozatosítani az osztályokat. De semmi értelme, hogy egy alapjában véve reálérdeklődésű gyerek a XVI századi magyar irodalmi verseket elemezze, és arra sincs szükség, hogy egy szerencsétlen humán beállítottságú gyerek az integrált számítást tanulja. Nagyjából ebben érzem a liberálisabb oktatás mikéntjét - NE CSAK KOCKAFEJEKET TANÍTSANAK, HANEM HÚS-VÉR GYEREKEKET!

A fegyelmezést illetően nem vagyok annyira liberális: tetszik nem tetszik, a gyerek gogadjon szót a pedagógusnak, mert ha nem az nem liberalizmus, hanem anarchia. De erre otthon kellene nagyobb gondot fordítani. (A kocka másik oldala persze az, hogy a pedagógus soha ne legyen következetlen és igazságtalan.)

A pedagógusokat NAGYON JÓL meg kell fizetni, és könyörtelenül kidobni azokat, akik nem ofavalóak.

Tunéziában jártam tavalyelőtt, ott a GDP 30 (harminc) %-át költik az oktatásra, és a tanárok fizetése esik a legmagasabb kategóriába. Viszont nem láttam olyan 10 év körüli gyereket, aki ne szólt volna hozzám legalább 4 nyelven, és kivétel nélkül mind nagyon udvarias és kedves volt. Egész megható volt számomra...

Előzmény: Szykla (122)