Hamburger :Csapattisztek a katedrán: Ahogy látom, Te is így kerültél oda. Voltál olyan udvarias és elmondtad, hogy milyen végzettséged van."
transport : Igen úgy. Mielőtt életemben először, katonai oktatási intézmény katedrájára léptem volna ( 1988) már 14 éve tanítottam , polgári középiskolában, óradadó tanárként, mellékállásban.
Hamburger : "Azt is biztosan tudod, hogy nagyon sokáig a pk-i karon végzett tisztek pedagógusi diplomát kaptak. Azt is tudod, hogy immár jó pár éve mérnök-tanári diplomát kapnak civil diplomaként. Elvileg (!) tehát rendelkezik némi pedagógiai képzettséggel a tisztjeink zöme és nem nulláról kezd tanítani, mint a példádban szereplő „kolléga”."
transport : Ez a fő bajom.
Papírja van, nem hozzáértése.
Kaptam beosztott tanárnak beszédhibás tisztet. Aki küldte az Őt nem látta csak azt, hogy szentendrei papírosa van, tehát biztosan jó lesz.
Nem lett az.
Mindíg csak annyit kértem, hogy kinevezés előtt legyen próbaidő.
Aki nem odavaló ne kelljen vele kínlódnia a tanszéknek még három évig mire végre elhelyezik és amig ott van helyette dolgozni.
Hamburger :
" Talán megkövezel a következő kijelentésemért, de vállalom: A csapat igen jó pedagógiai „gyakorlótér”. Én is próbáltam mindkét „terepet” és tudom, hogy más egy írni és olvasni alig tudó sorkatonával foglalkozni, és megint más egy érettségizett és „minden hájjal megkent”, valóban értelmes tiszti hallgatóval. Ettől függetlenül közel sem jelentett akkora problémát az „átállás”, mint gondolnád."
transport : Jelent.
A mai és a közelmúlt 15 év hazai katonai felsőoktatása ugyanis NEM felsőoktatás volt hanem szakmunkás képzés, többségében általános iskolás, kisebb részben középiskolás módszerekkel.
A felsőoktatás a szellem művelése, almassá tétele a befogadóképességre és az igény felkeltése a folyamatos befogadásra.
Helyette funkcionalista szakma képzést adtunk.
Amennyiben valóban főiskolai képzés folyt volna a főiskoláinkon akkor még kevesebb csapat tiszt került volna be sikeresen az oktatói gárdába.
Így elmentek.
Valószínűleg a kivételek közéé tartozol, de emlékezz egy főiskolai állománygyűlés " átlag" oktatójára.
Ők voltak a többség.
Hamburger : " A csapatszolgálat évei alatt folyamatos önképzés mellett „ragadt” rám némi gyakorlati tapasztalat az oktatásról és az emberekkel való bánásmódból."
transport : Itt árultad el magad.
Megbuktál mint Rontenbiller 45-ben !!!!!!!!!!
: - )))
..."...folyamatos önképzés mellett.."...
Kedves Hamburger !
Te sem vagy az "átlag" magyar tiszt, én sem "átlagos" pályát futottam be.
Ne erről általánosíts.
A többség nem folyamatos, hanem semmilyen önképzésen nem vesz részt.
Hamburger : " Azt is tudom, hogy egy katonai felsőoktatási intézménybe kerülve kell az embernek 6-12 hónap, amíg „felveszi a fordulatszámot”, de nem hinném, hogy ez megbocsáthatatlan bűn lenne. Ha valaki ott marad még 2-3 évig, akkor már megérte."
transport : Stimmel.
Csak megint az eredeti számaid meg a valóság.
Ha előképzettség nélkül felveszik tanárnak, akkor jó 4 év mire olyan alapvégzettséget szerez, hogy taníthat. Ha utána ott marad 3 évig akkor összesen 7 évig volt távol a csapattól.
Ha már volt alap-alap szintű végzettsége ( szentendrei tanár papír) akkor, hogy katedra képes legyen, " felvegye a fordulatszámot" ahhoz kell két év. Maradt egy éve, hogy azt tegye amiért oda helyezték.
más
Gondolom Te is mint a topic többi tagja, tudod. Nem csak főiskolákat hanem tanszékeket is akreditálnak.
Magyarul.
Minden tanszéknek megfelelő egyetemi/főiskolai tanárral, docenssel, tanmenettel, tantervvel, módszertannal, felszereltséggel, stb kell rendelkeznie ahhoz, hogy taníthassa az adott szakott.
Ha ez nincs meg akkor oda jár a diák 3-4 évig és a végén nem kap semmit.
Volt ilyen az elmúlt 10 év alatt Pécsen, Fehérváron, legutóbb Piliscsabái katolikus egyetemen.
Nagy sajtója lett a dolognak, hogyan csaphattak be ennyi diákot, ki csalt, stb.
Tessék ezt elképzelni egy katonai főiskolán.
Felveszünk , képzünk, négy év múlva kiderül, hogy a gyerekeket szélnek ereszthetjük mert eleve nem feleltünk meg az akadémiai követelményeknek.
Négy évig csaltunk.
Ezt a Magyar Honvédség NEM ENGEDHETI meg magának.
Adjunktus 2 év után lehetsz, Docenssé jó 4-7 év alatt lehet válni, egyetemi vagy főiskolai Tanári címet 10-15 év után lehet megpályázni.
Ha három évente cserélek akkor nincs se docensed se Tanárod, tehát nincs tanszéked se.
Nincs főiskolád se egyetemed.
Akkor visszatérünk a vasúti tiszti ( forgalmista) katona tiszti iskolához.
Azt is lehet, csak akkor azt kell mondani.
Az egy újabb levélváltásunk témája lehet, hogyha holnaptól megszüntetjük a katonai főiskolákat és visszatérünk az 1971 előtti tiszti iskolai szervezethez akkor a mostani 1,1-1,2 szeres ÁTLLAGOS túljelentkézési, felvételi létszám, hogyan változik meg ?
Vonzó e ma Magyarországon ha tiszti iskolai felvételit hírdetek, diploma nélkül ?
Ugyanakkor a mi tiszti képzésünk „legmagasabb fellegvárában” is megéltem olyan előadást már 15 éve ott szolgáló kollégától, hogy engem „lefejeztek volna”, ha századparancsnokként hozzá hasonló módszertani hibákat követek el a lőkik foglalkozáson. Ugyanott olyan is akadt, aki számára az oktatás kimerült olvashatatlan fóliák felrakásában vagy éppen a szabályzat felolvasásában. Maradjunk abban, hogy embere válogatja és nem a tanintézetekben töltött évek száma, noha szerencsés esetben azért van köze a minőséghez az utóbbinak is!