transport Creative Commons License 2002.05.05 0 0 337

Kedves Gyurex !

Menj el.
Legalább a felvételire.
Bár jobb idökben az már ilyenkor - májusban - hónapokja megvolt.

Szenendre.

Mai helyzetét NEM ismerem és nem is kívánom minősíteni.
Talán egy civil hasonlat segít.

Képzeld el, hogy van az ország 20 pontján 20 szakközépiskolád. Mind felvesz 18 év feletti fiatalokat, érettségivel és 1 vagy kettő év alatt szakmára tanítja őket:

- szakács,
- fegyvermester, ( pl vadász és sport fegyverekhez)
- autószerelő,
- hiradástechnikai szerelő,
- hídépítő,
- zenész,
- rházati szakmunkás,
- üzemanyaglaboráns,
- vegyész,
- irodai asszisztens,
- nehézgépkezelő,
- pénzügyér,
- stb.

Mindegyikhez tartozik egy iskola + egy kollégium, meg SZAKMÁNKÉNT úgy 10-15 szaktanterem, meg ami ennél fontosabb szakmánként 5-20 olyan tanár aki a szakterületén szakirányú felsőfokú végzettséggel + tanári oklevéllel + 10-20 év tanítási gyakorlattal rendelkezik.

Idáig elképzelted ?

Namost.

Ezeket feloszlatod, a tanárokat nyugdíjba küldöd, a berendezéseket leselejtezed és a 20 civil szakközépiskolából csinálsz egy db közös civil szakközépiskolát akárhol.

Nekik csak pár dolog hiányzik :
- hozzáértés,
- végzettség,
- szerszámok, felszerelés,
- gyakorlati tudás,
- szaktanterem.

Mi van akkor ?
- van pedagógiai végzettségük és JÓ pedagógiai gyakorlatuk,
- van lelkesedésük,
- vannak tantermeik,
- van kollégium,
- van részterületi rálátásuk,
- látják az egészet,
- jól, a régebbi rendszer tagjainál sokkal jobban tudják, az egyenruhával járó dolgokat ( alaki + menetelés + sorakozás+parancsolás+vezetés)

Az a terület amit Te választottál, - fegyverzettechnikus - alapos szakmai felkészültséget és minmális ( 3-4 fő) irányítói készséget feltételez.

Amikor az írtam, hogy látják a részterületet akkor arra gondoltam, hogy leendő tanáraid látják a fegyvezettechnikusi munka egyes területeinek , egyes szeletkéit.

Amikor azt írtam, hogy látják az egészet akkor azt írtam, hogy látják a logisztaka szerepét a harc támogató rendszerében és látják a fegyverzeti technika szerepét a logisztikában.

Mi akkor a hiba ?

A tápiószecsői környezet és tudás rajtuk soha többé nem kérhető számon.
Szentendrén sohasem lesz már 20 olyan tanműhely ami csak a fegyvereseknek van berendezve.
Ott - létszámgazdálkodási okoból - sohasem tanít már 20 olyan tanár akinek a fegyveres szakma csínja bínja a kezében van.

Amennyiben kételyeid vannak, tudom javasolni a Zrinyi egyetem Bólyai főiskolai karát, ahol még klasszikus fegyveres képzés folyik. ( 4 év)
Próbáld meg azt.

üdv

transport

Előzmény: Gyurex (336)