APT Creative Commons License 2002.05.02 0 0 5365
GLASHUETTE: Egyszerű billegő az olcsó ébresztőórában van! Amit egyszerű billegőnek mondasz, az sima Glucidur billegő. És jelen pillanatban ez a korszerű technika által produkált csúcs. Ha ezeket szépen ipari lézerrel-géppel trimmelik, akkor olyan pompás eredményt tudnak adni, mint amit Te is mérsz a Zenitheden. Én is ezeket tartom a legjobbnak, de ilyen pontosságú billegőt csak az utóbbi 15-20 évben tudnak csinálni, a korábbi időszakban legfeljebb a jól beállított kompenzált billegők tudták ezt megközelíteni. De az is igaz, hogy ez a billegő-hajszálrugórendszer kiad egy eredő kompenzációt, és ezen már javítani nem lehet (persze nem is nagyon kell), de a kompenzált billegő annyival több, hogy az elvileg minden határon túl finomítható - csak ember legyen, aki be tudja állítani! A Lange-nál az nem tetszik, hogy fognak egy betrimmelt sima Glucidur billegőt, majd megfurkálják, és teletűzdelik csavarokkal - hogy látványosabb legyen, de közben jól elszúrják a hőkompenzációt - és mivel a megnövelt nyomaték miatt keményebb rugó is kell, ezért párosítják egy lapos, nem éppen csúcsminőségű hajszálrugóval. Szépen gravírozott hattyúnyak ide-oda, egy jobb Poljot v. Vosztok elveri pozicionális hiba és hőkompenzáltság tekintetében! Persze azért nem tragikus a helyzet, napi használatra tökéletesen jók ezek az órák, csak ennyi pénzért többet illene nyújtani!

TE_O: Nem is mondtam, hogy az Omegák rosszak lennének! A pontosságukra meg nekem sincs panaszom. De a saját tapasztalataim alapján nem megbízhatóbbak a minőségi régi katalóguswerkeknél, és egyszerűen ennél többet várna tőlük az ember! Számos olyan konstrukcióval próbálkozott anno az Omega (pl: összetett kilincskerekes automaták, sima brozperselyes rotorcsapágyak (Neked is ez ment tönkre), a "koronahúzigatós" dátumváltás), amelyek egyszerűen nem állták ki az idő próbáját, nem kellően tartós megoldások! Azt hiszem ebből is látszik, hogy általában a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. De természetesen jópár problémamentes werk is volt, és a 45 előttiek egyenrangúak a többi jó név óráival. De ha mondjuk konkrétan rákérdezel, hogy a c601, vagy a Longines c280 a jobb, akkor szerintem tuti jobb a Longines...

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (5360)