haliho Creative Commons License 2002.05.02 0 0 15
Szia Vacskusz!

Meg kell mondanom, hogy Keynesel értek egyet Veled szemben.

Keynes:"Azt gondolom azonban, hogy legtöbb esetben a válás annak beismerése, hovgy "nem vagyok hajlandó tenni a kapcsolatért" semmit. A kényelmes kiszállás. A saját bajaink, hibáink másikra (a külvilágra) vetítése."

Vacskusz:"Ezzel nem ertek egyet. Mar ne haragudj, de hulye lennek valamit is tenni egy olyan kapcsolatert, amiben nem erzem jol magam. "

Szerintem egy kapcsolat attól lesz jó, attól marad jó, mert hajlandó vagyok tenni érte. Akkor is, amikor jól érzem magam benne, és akkor is, amikor rosszul.
Illusztráció: hétvégén pakolásztunk, mert lakásátalakításra, felújításra készülünk. Kezembe került feleségem egy régi-régi nagyon keserű levele, tele szemrehányással (amennyire emlékszem jogos szemrehányással), keserűséggel. És megvan utolsó levele, amit több mint tizennyolc év boldog házasság után írt, néhány nappal váratlan halála előtt. Tele van szeretettel, féltéssel, gyengédséggel, talán a legszeretetteljesebb levele, amit valaha is kaptam tőle. (Egyikünk se sejtette/sejthette, hogy ez az utolsó.)
Ennek egyik oka, hogy nem szállt ki sem ő, sem én akkor, amikor rosszul éreztük magunk. Sikerült megjavítani a párkapcsolatunkat, pedig nekünk is voltak hullámvölgyeink. Minden kapcsolatban eljönnek olyan napok/hetek/hónapok, amikor gáz van. Külső és belső okok miatt egyaránt. Ha ezeket sikerül átvészelnünk, kijavítanunk, akkor a kapcsolatunk erősebb, gazdagabb, szebb lesz. Ha arra rendezkedek be, hogy most már nem jó, megyek a következő kapcsolatba, akkor könnyen leélhetem az életem egy igazán gazdag, teljes kapcsolat nélkül.

Szóval az eddigiek alapján én úgy látom, hogy vannak esetek - alkoholizmus, durvaság, testi-lelki terror - amikor válni kell. Ezzel szemben, az én megítélésem szerint, ha nem ez a helyzet, hanem pl. jön a másik, aki szexuálisan vonzóbb, vagy felszínre jönnek a párommal a különbségek, feszültségek, a párom gyengéi, hibái (mert nekem ugye nincsenek :-))), akkor a kapcsolatot nagyon sokszor még meg lehet, sőt - különösen, ha gyerekek is vannak - meg is kell menteni, javítani. A szerelemnek, szeretetnek része a hűség is, ami szvsz megbocsátásból, ragaszkodásból (szakítószilárdsága van), megújító képességből is áll.

haliho

haliho

Előzmény: Vacskusz (14)