„Ez igy jol hangzik, (lehet maskepp is csinalni) de jelen pillanatban szerintem ilyen szinten nem megkozelitheto a kerdeskor.”
Kedves Ttransport!
Olvastad Dragonfly ezen szavait? Én ezek alapján reálisnak ítélem Dragonfly szavait. Én kb. úgy értettem a szavait még a magyarázatod előtt is, mint ahogy kb. Te is magyaráztad a helyzetet és a problematikát. Arról már beszéltünk, hogy a sorkatonaság megszűntetése és a szerződéses rendszer feltöltése közel sem lesz egyszerű feladat. Abban azért bízom, hogy addig senki sem fogja „szélnek” ereszteni a sorkatonákat, amíg nem találnak megnyugtató (!)
megoldást a szerződésesekkel történő pótlásukra.
Szia Dragonfly!
Kérdezted, hogy miként lehet a döntéseket és a felelősséget (szerintem legyen inkább „bizalom”!) alsóbb szintekre delegálni. Kb. két hónapja egy nyilvános rendezvényen szerencsém volt megkérdezni Fodor tábornok urat, hogy mi a véleménye a MH-n belüli vezetésszemlélet váltásának szükségességéről – névlegesen a feladatorientált vezetés alkalmazásáról - ami az egyik vesszőparipám. Kellemesen meglepődtem, amikor egy olyan választ kaptam rá, amivel szinte szó-szerint egyet tudtam érteni. Az új szellemű vezetés szükségszerűségét ő is elismerte, de hangsúlyozta, hogy a hadseregben a politika elsőbbsége miatt mindez addig el sem kezdődhet, amíg a vezető politikusaink nem így gondolkodnak és nem így vezetnek. Ettől függetlenül ebbe nem szabad belenyugodni. Pár héttel ezelőtt érdekes címmel közöltek hírt a német lapok a Bundeswehr „vezetői értekezletéről”: A tábornokok „felkelése”. Ennek röviden az volt a lényege, hogy az adott fórumon először a Bw történetében a tábornoki kar minden felszólalt tagja egyetértett abban, hogy a politikai vezetés túlhajszolja a német hadsereget. Olyan feladatok sokaságát állítják a német katonák elé, amelyekhez nem biztosítottak a végrehajtás feltételei. Ezen addig kéne változtatni, amíg tragédiai nem történik. Magyarul: a szakmai vezetés felemelte a szavát a politikai vezetés hibás vezetési elvei ellen. Egyelőre egyetlen felszólalót sem mentettek fel a beosztásból és elég bizakodó a hangulat az visszhangok hallatán.
Tehát az új fajta vezetésszemlélet elterjedésének szükségszerűsége, beleértve a politikai vezetést is. Már a második szakdolgozatomat írtam, amely legalábbis érinti a témát, és én is ugyanerre a következtetésre jutottam. Nem elég, hogy a tiszthelyetteseink képzettsége emelkedjen, biztosítani kell a kétoldali vezetési bizalom kialakulásának feltételeit is, amelyet csak felülről lehet kezdeményezni. Érdekes módon a civil gazdasági vezetésben már a 20-as években felfedezték (az ausztrál Mayo és társai), hogy sokkal hatékonyabban működik egy-egy gazdasági egység, ha a döntési jogokat a megfelelő szintekre „leadjuk”, ahol a helyi vezető képzettségénél és környezetismereténél fogva sokkal alaposabb és gyorsabb döntésmegelőző helyzetértékelésre képes, mint az esetleg több „lépcsővel” felette ülő személy, akinek „csupán” az közvetlenül alatta szintek tevékenységét kéne koordinálnia és a saját szintjének megfelelő döntéseket kéne meghoznia a „vezérkara” közreműködésével.
Úgy gondolom, hogy addig, amíg nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mit csinálunk rosszul (parancsorientált vezetés) és min kéne változtatnunk, addig nehéz lesz változást elérni. Hangsúlyozni kívánom, hogy ezen szemlélet meghonosítása nem egyik napról a másikra megy. Hosszú elméleti oktatás és nevelés (!!!!!) kell, hogy megelőzze. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy az egész társadalmunknak érdemes lenne elgondolkoznia, hogy az igazán átütő gazdasági változásokhoz a vezetés területén is szemléletmódot kell váltanunk. Mivel a hadsereg esetében a politikának elsőbbsége van (a társadalomban szinte mindenhol), ezért a politikusainkat is meg kéne ismertetni ezekkel az „új” gondolatokkal. Ez a felfogás feltételezi, hogy a vezetők nem a „rokonságukkal” és „baráti körükkel” töltik be a szakértői és alacsonyabb vezetői posztokat, hanem valóban felkészült szakemberekkel, mert a döntéseik során saját ismereteik soha sem lehetnek elegendőek a helyes döntésekhez és rá vannak utalva a „törzsükre” és az alárendeltjeikre.
Most készítem a legutolsó szakdolgozatom magyar változatát. Ha érdekel, szívesen elküldöm (ha kész lesz!) az ide vonatkozó részeket. Tapasztalataim szerint a témában igen felkészült emberkék is ülnek a ZMNE vezetéstudományi karán (vezetéselmélet!), csak nekik sincs befolyásuk a dolgok alakulására.
Üdv: Hamburger