Udv Hamburger,
koszonom a segitsegedet, mert minden pici cserep segit osszerakni egy edenyt:)))
Valoban, az altalam elkepzelt modell leginkabb az amerikai modellhez hasonlithato. Nem szeretnem, ha ugyan olyan lenne, mert a MH meretenel, szervezetenel es rendeltetesenel fogva nem alkalmas a szisztema atvetelere. Szerintem meg kell nezni, hogy hogyan alkalmazzak (azt talan nyugodtan mondhatjuk, hogy a jelenlegi rendszerek kozul ez a rendszer igen magas hatekonysagunak mondhato) es at kell venni a jo reszeket es azt a magyar sajatossagokra kell atmeretezni. A masik dolog, hogy ha mar az amikrol beszelunk akkor nem az Army rendszere ami a fo csapasirany, hanem talan a Tengereszgyalogsag, mert az egy joval kissebb szervezet, amelynek egyes tagjainak szelesebbkoru feladatokat kell ellatnia.
A mai magyar tiszthelyettesekkel kapcsolatban nekem az az erzesem, hogy az elmult 1-2 evben elindult egy valtozas, de valo igaz, hogy meg mindig ket nagy kategoriara lehet osztani az th-kat. Az elso csoportot ugy jellemeznem, hogy a kulonbozo adminisztracios beosztasokban ulo ex-polgarialkalmazottak, HM es egyeb szervezetekhez atmentett adminisztratorok tartoznak ide. Nem hiszem, hogy az o tiszthelyettesseguk valodi lenne, illetve, hogy ez az o hibajuk lenne. Ez inkabb a rendszer problemassagara mutat ra, hiszen a letszam megorzesnek nem az lett volna a modja, hogy a polgari titkarnot beoltoztetem tiszthelyettesnek, es a magasabb fizetes erdekeben a leheto legmagasabb rendfokozatot adom neki. Az atszervezesek mogott nem erzem a valodi szakmai tervezest. Ha csak a legutolso atszervezest nezem, akkor is lehet latni, hogy nem a valodi szakmai szempontok ervenyesultek, hanem az iroasztalhoz ragaszkodas mukodott es egyeni erdekeknek megfelelo allomanytablak szulettek. (Ki tudja hol van a KK allomanya tabla szerint? :o)))
Bocs az elkalandozasert. A masodik kategoriaban vannak szerintem azok az emberkek akik tobbe kevesbe valami olyasmit probalnak csinalni, ami egy nyugati tipusu hadseregben a tiszthelyettesek feladata. Resztvesznek a kikepzesben, emberekkel foglalkoznak, stb. Ez a tipus is ott van mar, de a soralomany nem igazan talalkozik veluk, mert egyenlore inkabb a szerzodeses alakulatok kornyeken talalhatoak meg. Valszeg par ev es (ha lesz meg) akkor a sorallomany korul is lesznek mar ilyen szakemberek.
Sajnalattal kell megallapitanom, hogy ezek szerint nem igazan talalkoztatok ezzel a szakember allomannyal:( Sebaj talan kesobb.
Udv mindenkinek