Rascal Creative Commons License 1999.03.16 0 0 28
e.i. Nem törekedek full műszaki ismertetésre, csak saját tapasztalataimat írom meg, ezért lehet benne néhány tévedés ( csak azok kedvéért, akik nem jutnak el az u.i.-ig, de szeretnek kritizálni... :-))

Envagyokaz !

Az SB LIVE-hoz tudok egy két szót hozzászolni, mivel olyanom van.
3D hangzás+hangszórók :
A Value kifele 4 FÜGGETLEN analóg csatornát hajt meg, így tényleg tud térhangzást. A Dolby Surroundot alapból nem tudja, se a DIGITALT, se a PRO-LOGICOT, de a DSP-je programozható, ill. sima program is dekódolhatja bármelyik formátumot. Van ugyan valami "movie mode", ami a stereo forrást alakítja 4 csatornásra, de gondolom a CREATIVE nem vette meg a Dolby-tól a licencet, úgy hogy ez csak valami hasonló ( különben miért nem azt írták ?). Nem is estem hasra a "hatástól". Igaz, hogy valódi Dolby pro-logic dekódert sem hallottam még. ( Hát a Corvinban valószínűleg azért igen, csak rég volt, és akkor még nem foglalkoztam még a térhangzással )
A Value 2 csatornát tud digizni.
A fullpack 8 csatornás kimenetet ad, amiről T. ReTek nem akar nyilatkozni bővebben ( én úgy éreztem feleslegesnek tartja ), de szerintem inkább előre látás. Ha a szoba mind a 8 sarkában egy független hangfal szól, akkor valódi 3D hangzást kapunk. 4 hangszóró egy síkban elhelyzve akárhogy is nézzük csak 2D !!! Tetraéderben elhelyezve már 3D lenne valóban, de ilyen elrenezést még sehol sem láttam ....

A MIDI része :
Szerintem amit gyárilag hozzá adtak az egyszerűen pocsék. Van egy Gravis Ultrasound PnP-em, hát az fényévekkel jobb a gyári hangszereivel. A másik, hogy a hardware-s lejátszásnál egyszerűen egy csomó szólamot kihagyott. A software-s midinél a csatornák darabra megvoltak, de a hangzás az 0 volt.
Ha valaki erre tud megoldást, akkor légyszi segítsen.
Egy ismerősöm kimérte az SB livet, és azt mondta, hogy kb 92-96 dB-t mind dinamikában, mind jel/zaj viszonyban tud. Gondolom nem duplex módban mérte.
Az SPDIF I/O is jó dolog, csak az a baj, hogy a CD-m akkor is nyom valami retket, ha nincs PLAY módban (még csak lemez sem kell bele !!! ), úgy hogy vigyázni kell vele.
SB 16 emuláció : siralmas...
Rezidens program kell hozzá ( DOS alatt )
A rezidens program csak EMM managerrel együtt megy.
A hangerőszabályzó program DOS alatt nem hagyja az SB Live összes lehetőségét kihasználni. Ennek az a nagyszerű következménye, hogy a SPDIF bemenet nem szabályozható, úgy hogy a fent említett CD-s problémám kicsit zavaró, és még a MASTER-nek kinevezett hangerő szabályzó sem hatott rá (?!?). Lényegileg csak MASTER, WAVE, MIDI, CD (analóg) hangerőt szabályozhatsz DOS-ból. WIN 95 alatt dos ablakban a wave pedig hajlamos a szaggatásra ( nem mindig, de elöbb útóbb elkezdi ).
A DOS-t azért feszegetem, mert azért oda is írtak egy két jó programot. Pl. COMANCHE 3 szabályos DOLBY SURROUND logóval indít. A TIE-Fighter pedig, ha hátúról jön valami hang, akkor a két csatornára szvsz invertálva rakja a jelet, tehát, ha magad mögé pakolsz egy harmadik hangszórót, a sztereo különbségi jellel, akkor hátulról hallod ( persze a stereo hatás így módosul egy kicsit ). A surroundnak is ez a lényege, a többi már csak finomítás ( már ha stereó jelben akarod átvinni az infót ).
Lényeg : Creative hardware-ba, olcsón, jónak mondhatót gyártott, de a hozzá adott software az még fejlesztésre szorul.

Rascal

u.i. lásd. e.i.