Szervusz Transport!
Köszi a pontosítást! Tudtam, hogy változik a világ, de hogy ilyen gyorsan! A határvadászok feloszlatása szerint béke van a környékünkön.
Szia Dragonfly!
Tehát ez annyit tenne, hogy a tisztek válláról levennék a kiképzési feladatok javát a tiszthelyettesek. A tisztek "csak" terveznek, irányítanának és "kontrolálnának"? Elég amerikásan hangzik. Tényleg érdekelnének az eddigi tapasztalatok. Noha az eltelt években állítólag emelkedett a tiszthelyettesi állományunk "szakmai színvonala", de ezzel kapcsolatban friss tapasztalataim nincsenek, ezért nem is nyilatkoznék semmilyen értelemben.
Látom, hogy Transport megint szkeptikus, de valakinek annak is lennie kell! Részemről csak azt nehezményezem, hogy miként néz ki az, hogy valaki emberekkel foglalkozik és a "leadership"-ből meg "kimarad". Az én felfogásom szerint, mindenkinek, aki közvetlenül foglalkozik emberekkel (lásd kiképzés), alkalmasnak kell lennie a "humán vezetésre" is, (humán vezetés - embervezetés - belső vezetés - leadership - innere Führung, tökéletesen nem fedik le egymás tartalmát!) Szerintem ez nem lehet és nem is szabad, hogy csak a tisztek "kiváltsága" legyen. Ezzel kapcsolatban ajánlom az amerikai példa helyett a német (Auftragstaktik + Innere Führung) vizsgálatát, hogy milyen gondolatokat lehetne onnan "magyarosítani". Azzal biztosan nem mondok újat, hogy Vietnam után az amik is tőlük újították a military leadership alapgondolatait. Az ő mentalitásuk egy fokkal közelebb áll a miénkhez, mint az amerikai. Azt még inkább megnézném, hogy a kisebb hadseregekben mi a helyzet ezzel kapcsolatban.
A németeknél századonként 20-25 tiszthelyettes (altiszt és őrmester) sem ritka. Valóban ők képezik a hadsereg gerincét (tartó oszlopát) és a németek nagyon büszkék is rájuk. Folyamatosan képzik őket tovább. Szakmailag igen felkészültek. Náluk is van valami hasonló rendszer, mint a "vezénylő tiszthelyettes", amelynek kulcsfigurái a századok már említett szolgálatvezetői (Spies), aki a szd tiszthelyettesi karát fogja össze, és a század-őrmester, aki a szd. kiképzésének tervezését és annak nyilvántartásait vezeti. Zászlóaljnál viszont már nem láttam hasonló "karizmájú" tiszthelyettest. A rendszer mégis jól működik.
Abban tökéletesen egyetértek, hogy az alegységeknél jelentősen növelni kell a tiszthelyettesek számát. Egy szerződéses hadseregben ez gondolom már kevésbé lesz probléma. Hangsúlyozni szeretném a folyamatos és aktuális továbbképzés szerepét!
A németeknél haderőnemenként vannak szemlélők (Inspekteur), akik egy személyben az adott haderőnem szolgálati elöljárói is. Ugyanakkor a Bundeswehr főszemlélője (Generalinspekteur) nem tekinthető a teljes német hadsereg főparancsnokának, de még vezérkari főnökének sem. Szerepe sokkal inkább a védelmi miniszter legfőbb katonai tanácsadójaként értelmezhető. Történelmi okok miatt még mindig nem mernek előrukkolni a németek azzal, hogy a főszemlélőt a vezérkari főnök szerepével ruházzák fel, noha a tendenciák véleményem szerint egyértelműen ebbe az irányba mutatnak és nem hivatalosan kicsit így is működnek a dolgok. Azt is biztosan tudjátok, hogy a németeknek ugyan van egy csomó vezérkari tisztjük, de nincs egyesített vezérkaruk, szintén történelmi okok miatt.
Üdv: Hamburger
Az en ertelmezesem szerint az egysegek szintjen egy hasonlo piramisnak kellene letrejonnie
tiszthelyettesi vonalon, mint amilyennek a tisztek eseteben kellene leteznie. A fo kulonbseg
az szerintem az lehet, hogy a tiszthelyettesek nem foglalkoznak vezetessel (leadership) es a kikepzest ok vegzik.
Ugyanakkor a vezenylo tiszthelyettesi rendszer a parancsnokok reszere egy visszcsatolasi
rendszer lehet a kikepzes hatekonysagarol (pl szakasz szinten a hadnagy megtervezi, hogy
milyen kikepzesi feladatokat kell a szakasznak elvegeznie, ezekre a rajok a rajparancsnokok
vezetesevel es ellenorzesvel felkeszulnek, azt vegrehajtjak, a szakasz tiszthelyettes ezt
kontrollalja. A feladat jellegetol fuggoen a tiszt ezen reszt vesz, vezeti,
vagy ellenorzi. A szakaszok kikepzesenek hatekonysagat pedig a szazad vezenylo
tiszthelyettes figyeli (nem szeretem az ellenorzes szot, mert a magyarban van egy negativ
erzesem mellette) es a vizsgalja a hatekonysagat.) Valami ilyesmi lenne a fo feladata
szerintem a vezenylo tiszthelyetteseknek. Tudom jelen pillanatban meg nem ez a helyzet, de
remelem ebbe az iranyba fog elmenni a dolog. Amit tehetek mindent megteszek erte
Udv.