APT Creative Commons License 2002.04.24 0 0 5229
TE_O: Nézd meg még jobban azt a képet! Az bizony ciklois órafogazás (ha kicsit utánaolvasol megtudhatod, hogy nem is lehetne háromszögfogazás, vagy ha igen, pár hónap után tövig kopna és beszorulna). Ne nézzük már hülyének a Rolexet! Abban természetesen igazad van, hogy kapcsolt járatoknál használják a háromszögfogazást - így a kronók kapcsolókerekénél is (ráadásul eltérő, 2-3-4-szeres fogsűrűségel). De ez nem is bírja a tartós járatást, ha egy kronót folyamatosan járatsz, fél év-egy év után viheted szervizbe! Egy fogaskerék egy fogmarógépről meg tizedmásodpercenként kerül le, a fogprofiltól függetlenül!
- A Rolex japános stílusúnak minősítése ügyében viszont ne haragudj, de kapj már a fejedhez! Ez már végképp mindennek a teteje! A Rolex ezt a stílust akkor vezette be, amikor japán óragyártás még nem is létezett! Elég baj, hogy annyian majmolják, de ez olyan, mintha azt állítanád, hogy a Rolex az olcsó kínai hamisítvány órákat utánozza (és nem fordítva)!
- A Rolex Microstelláját és a Patek Giromax rendszerét amúgy műszakilag a szakma egyenértékűnek tartja, bár a Patekot könnyebb beszabályozni. A werkek viszont azonosak a különböző modellekben, igenis ugyanaz az alapwerk dolgozik az Air-Kingben, mint a Day-Date-ban (természetesen a naptármodul nélküli alapwerkre gondolok). Emellett épp ezen képeken (amelyek tényleg jók) érdemes észrevenni, hogy minden Rolex werken ütésbiztosított a gátkerék is, a Pateknál nem. A Rolex mindenképpen nagyobb igénybevételre méretezi a werkjeit, többet is bírnak, mint egy átlag Patek. Amúgy mindkét gyártó órái igenis csodálatra méltóak, ezt elfogulatlanul el kell ismerni (az áraik meg egységesen felháborítóak, de hát ez van). Mellesleg épp a "Patek fogazás" feliratú képen látható, hogy a futómű csapágylemezei és a fogaskerekek ugyanolyan kidolgozásúak a két werkben. Hja kérem a felső csapágylemezt valóban átcsiszolja a Patek, arany foglalatokat présel be a köveknek, de ez nem a műszaki igényességnek, hanem az üveghátlapos óra elvárt esztétikumának szól (és gyönyörű, öröm nézni, nem is vitás). De azért végy kézbe egy kibontott Rolexet, és nem fogod "lefikázni"! Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a Patek, mind a Rolex egy-egy (bár igencsak különböző korú és jellegű) modelljével rendelkezem, és mindkettőt "megszervizeltem", s én saját tapasztalatom alapján mindkettőnek csillagos ötöst adnék. Mondjuk egy Omega C601 már nem ilyen jó konstrukció (több is a hibás, elhasználódott), mint ezek, pedig az is pompás, de mondjuk az IWC C83-at, 89-et nyugodtan oda lehet tenni melléjük.
- Épp ezért hagyjuk már ezt abba, itt időnként kötekedési roham vesz erőt néhányunkon, a múltkor a katalóguswerkek beépítői lettek az első számú közellenségek, most a Rolex van feketelistán, a jövő héten feltehetően bebizonyítja valaki, hogy a Casio messze veri a Breguetet! ;))))))))

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: te_o (5228)