MESSERSCHMITT: Ugyanott a Timezone alatt nézd meg légy oly kedves a Patek 240-es kaliberét ismertető részt. Nagyjából ugyanolyan kidolgozási részleteket láthatsz, mint a Rolexnél. Természetesen kézzel utánmunkálva egy szerkezetet szebb eredmény érhető el, és ennek a minőségre is hatása van, ennek nálamnál lelkesebb szószólót nem is kell keresni, de ezt manapság már a Patek sem teszi meg az átlagos werkjeivel. És hát ne haragudj, de a Rolex minőségét kétségbe vonni demagógia! Mellesleg a werkek igenis szépen finisheltek, a teflonozott kilincskerekekkel félreismerhetetlenül egyediek, nyugodtan meg lehetne őket mutatni, a Rolex egyszerűen a sportos Oyter tokkonstrukcióval összeegyeztethetetlennek tartja az üveg kivágásával meggyengíteni a hátlapot, másrészt ez a toktípus olyan hátlapkialakítású, amely csak középen engedne meg egy kicsi, legfeljebb 12-15mm-es ablakot, amelyen telibe láthatnánk a rotor csapágyát - semmi egyebet. Ennek értelme sem lenne sok! Szedj csak szét egy Rolexet, és majd meglátod! A Rolex vevőkörének pozocionálásánál meg kérlek légy tekintettel mások "lelkivilágára". Én is vettem Rolexet, Oyster is vett, és egyikünk sem drogdíler, autót sem szoktunk lopni, 8 eleminél valamivel iskoláink is számosabbak. A cégnek van egy egyedi stílusa, amely tetszhet Neked, de ellenérzést is kiválthat belőled, de hidd el, attól az még érdekes marad. Olyan sommás a véleményed, mintha azt modnanánk, hogy S-Classe Mercedest csak maffiózó vesz. Én ismerek több - köztiszteletnek örvendő, nagy filantróp és velejéig becsületes - üzletembert (csupa mérnökembert ráadásul!), aki ilyennel jár, mert nagyon tetszik neki. És átengedi a zebrán az öreganyót, nem lett bunkó attól, hogy beleült az S500-ba (vagy felcsatolta a Rolexét...)!
TE_O: Amit W.O. a "D" kép alatt leháromszögfogazott, az egy tisztességesen kivitelezett ciklois fogprofil, teljesen korrekt, jó minőségű órafogazás. A cikkiró nem nézte meg rendesen, ez egyszerű sajtóhiba! Háromszögfogazást amúgy egyfelől nem használnak az óraiparban, másfelől a fogmarógép megfelelő betétjének behelyezése után pontosan ugyanannyiba kerül ciklois, mint az evolvens, vagy éppen háromszög, trapéz fogazás elkészítése, ezen tehát egyetlen egy lukas vasat nem lehet spórolni! A Rolex viszont az átlagnál kiválóbb anyagokat használ, a régebbi óráknál igen gyakori volt az aranyötvözet gátkerék, és azért jellemző, hogy a saját, 1962-es Oysterem szétszedésénél-takarításánál annak ellenére nem volt sehol, semmiféle kopás tapasztalható, hogy a werk már teljesen ki volt száradva, legalább 15-20 éve nem olajozták, csak használták. Azért ennyit egy mezei ETA nem szokott kiheverni! A cikk kissé rosszindulatú, némi tárgyi tévedéssel megtűzdelve, és csak annyit tennék hozzá egy korábbi gondolatmenetedhez, hogy az efféle cikkeket sem szabad utánanézés és kritika nélkül elfogadni! Kérdezz meg néhány órást (már aki szervizelt is Rolexet), igen lelkesek lesznek!
- A Cornavin Dolphin tesztje meg csak azon közvélekedéünket erősíti, hogy a jobb orosz werkek igenis jó minőségűek. Sőt, egyik másik kiváló, a Vosztok Precision werkje fölött máig elámulva nézelődök, ez pontosságban, szépségben, minőségben egyértelműen a svájci felső-középkategória, igenis a régi Omegák, Zenithek, egyszerűbb Jaegerek között lenne a helye. Másfelől egy tömeggyártott órában a werk kisebb tétel, a jó minőségű számlap és tok drágítja meg nagyon az órát, és ezen az oroszok sokszor túlságosan is spóroltak, ezért az órái nagyobb része nem kelt jó benyomást. Pedig ha megemberelték magukat szép dolgok is készültek, most pucoválom egyik új szerzeményemet, egy aranytokos Poljot de Luxe-t (a 23 köves szép, aranyozott werkkel), és nagyon kellemes benyomást kelt. Én nem is néztem le soha az orosz óraipart!
BTS: Tömítettségi vizsgálatot akár a Poen, akár a Labutik szervize, akár bármelyik jobban felszerelt órás tud végezni. De az óra magazinban szereplő 10-30 atm-re is bevizsgálni képes nagynyomású készülék szerintem sehol nem áll rendelkezésre, a cikk Poen is kölcsönkapta a cikk írásához. De miért fontos ez? 100m-es szabadmerülésre készülsz? Amelyik óra a normál tömítettségi teszten átmegy, az úgysem fog hétköznapi vízisportolás közben beázni, nyugodtan vízbe mehetsz vele!
ORAGYUJTEMENY