Senki nem szidta a játékotokat. Azzal foglakozott mindenki, hogy _mi_ milyen szarok voltunk.
Senki nem szidta egy játékosotokat sem. Sztojanról jegyeztük(tem) meg azt, amit mindenki tud, és Ti is elismertek: jó színész, kihasznál minden lehetséges ezközt. Még a szmájlit is kitettem.
Sohasem fogom nyugodtan elviselni, ha az ellenfél szurkolói kórusban anyáznak, parasztoznak, cigányoznak. Még akkor sem, ha egyesek azt is állítják, és megpróbálnak meggyőzni róla, hogy ez hozzátartozik a meccshez. Nem tartozik hozzá! Beszéltek itt már többen is lélektani hadviselésről, meg "6. játékosról". Nem fogadom el, hogy a mocskolódás hozzátartozik a lélektani hadviseléshez! Zúgjon a csarnok, legyen olyan hangorkán, hogy az ellenfél mesüketüljön, hogy szarjon be attól, mennyi ember áll a (hazai) csapat mellett, de hogy azt kelljen elviselnie, hogy a felmenőit, a nemzetiségét, az emberi mivoltát szidják, azt sohasem fogom megérteni, elviselni, tolerálni és támogatni!
Zsuzsa fogalmazta meg egyszer Paksról, miért is jár meccsre. Akkor ezt többen helyeselték, egyetértettek vele. Igen, igaza van. Még akkor is, ha egy vérmesebb szurkoló, egy "béközepes" ennél mindig egy kicsit/jóval radikálisabb, vagy nem annyira megértő és megbocsátó. Úgy gondolom, a legtöbben azért járunk meccsre, mert _elsősorban_szeretjük a kosárlabdát, és _másodsorban_ szeretjük a csapatot. "Harmadsorban" szerintem nincs! Aki ezt megérti, az nem "kurvaanyázik", aki meg nem, az a balhé lehetősége miatt jár meccsre, legyen az akár csak szóbeli inzultálás.
Én sem vagyok angyal, nálam is elszakad a cérna, ha provokálnak. Igen szépen és változatosan tudok káromkodni, ha úgy érzem, igazságtalanság történt velem/csapatommal/kedvencemmel. Olyan drukker nincs, akinél ez nem így működik, még ha tagadja is. De le tudok higgadni, és tartom magam annyira embernek, hogy kórusban ezt nem teszem, nem állok be az általam birkáknak tartott népek közé!
Különbség ott van a szurkolótáborok között, hogy mennyire hagyják a mocskolódást elharapózni a lelátón, mennyire hagyják, hogy a lelkes kiskölkök is eltanulják a "stílust". Mert a szitkok mindig az ultráktól indulnak, a "nyugdíjas" szurkoló nem fogja hosszasan kántálni, hogy "cigányokcigánykocigányok..."
Nem lesz olyan drukkersereg, ahol nincs egy-egy durva bekiabálás, de a minősítését mindig az dönti el, hogy ezeket a tömeg el tudja-e folytani, vagy átveszi a hangnemet. Nem lesz olyan drukkersereg, ahol nincs egy-egy forrófejű ember (nálunk is van), de a minősítést mindig az dönti el, hogyan a tömeg hogyan tudja lecsillapítani.
Igazad van, nem álltam még sehol az ellenfél táborában, nem tudom, hogyan viselkednek kívülről nézve a paksiak. De mivel csak egy éve járok ki a meccseikre, úgy érzem, nem vagyok elvakult velük, és azt mondhatom, belülről nézve egy kulturált csapat, messze nem véresszájúak. És ha végre eldöntitek, hogy most igazából mi sokan vagyunk, vagy kevesek, akkor nem tesztek olyan egymásnak ellentmondó kifejezéseket, hogy "senkik vagytok" és "hányinger, ahogy viselkedünk".
fish