APT Creative Commons License 2002.04.22 0 0 5196
GLASHUETTE: Teljesen igazad van, a V&C a manufaktúrák közé visszatérése érdekében a közelmúltban kifejlesztette a cal1400-at, amely Jaeger billegőre épített, teljesen tradicionális építésű 20 köves kézifelhúzós werk. De tudod mit, ilyen szemmel nézve a Poljot, a Vosztok és a Szláva is manufaktúra ! (Csak vicceltem! ;)))))))) De tréfán kívül, a V&C csodálatos cég, csodálatos tradíciókkal, és fantasztikus minőségű órákat készít, az egyik kedvencem. A cég és a Jaeger között pedig oly szoros kapcsolat van, és volt a múltban is (nem csak a tulajdonos, de részben a fejlesztés is közös), hogy a régi V&C-ok zömében is modifikált Jaegerek dolgoznak, de ez egyáltalán nem vált hátrányukra, sőt! A G-P-k elérhetőségét illetően meg ne vedd sértésnek az általam leírtakat, egyáltalán nem az anyagiak oldaláról közelítettem meg a dolgot, csupán Messerschmitt egy megelőző hozzászólására akartam vele reagálni, miszerint egy néhány példányban farigcsált, és nem kapható csodaóra nem minősít egy céget. Ezek ugyanis sorozatgyártott, kapható darabok. Ilyen minőség és képességek pedig a többi élvonalbeli cégnél is csillagászati árúak, ez már sajnos ilyen dolog.
-Másrészt ezek végiggondolása után számomra már tényleg értelmetlennek tűnik cégeket általában összehasonlítgatni, hisz minél jelentősebb, nagyobb egy cég, annál inkább igyekszik (és kénytelen is) átfogni óráival a piacot, és ebből adódóan - pl: IWC - lehet, hogy katalógusszerkezetekre épített, jó minőségű, de nem túl érdekes órákat is kínál - elérhető árakon, és természetesen fantasztikus minőségű különlegességeket is - rémületes és még annál is elrettentőbb árakon. Így nézve az IWC igenis vetélytársa pl: a Lange-nak, mert a Lange egy olyan ici-pici cég, nagyon kisszámú termeléssel, amely csak azt a szűk piaci szegmens fogja át, amelyet az IWC kínálatából mondjuk a Portugieser Automatik-tól felfelé találunk meg. És csak ebben a szegmensben összehasonlítva őket, bizony egyenértékű modelleket találunk hasonló árakon, sőt, a Scafusia lényegesen feljebb "végződik", mint a Lange kínálata (bár a Pour le Mérité kiegyenlítő csigája előtt azért fejet hajtok, ezt karórába begyömöszölni nem kis teljesítmény!). De azért a Scafusia egy döbbenet, egy órában, 76 kő és 750 alkatrész mellett együtt: rattrapante kronó, teljes öröknaptár, pontos holdfázis, percütős ismétlő (2 hangrúddal), tourbillon. A ROLEX teljes létezése alatt, az összes werkjén nem fejlesztett annyit, amennyi ehhez az egy órához szükséges volt!

TE_O: Maradéktalanul igazad van abban, hogy amiben a Patek nem is vitathatatlanul messze a többiek előtt jár, az éppen a fejlesztés. Nincs még egy cég, amely - ilyen, relatíve kis volumenű gyártás mellett - ennyit foglalkozna innovációval. Ez persze meg is látszik az óráik árán, de magukon az órákon is! A Scafusia-t (és mondjuk a Portugieser Minutenrepetitiont vagy Automatikot) csak azért citáltam elő, mert már kezdett itt a dolog abba az irányba menni, hogy az IWC (és több, hasonló nagy név) egyszerű tömeggyártó, amolyan Helvetia, Tissot féle cég, és azért ez iszonyú messze van az igazságtól!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (5183)