And67 Creative Commons License 2002.04.21 0 0 184
Azért lehetne egyértelműbb is az OVB állásfoglalása. A két forduló között költözködők esetében elég egyértelműen rendelkezik, így ha valahol már eldőlt az egyéni képviselő személye, onnan a lakosok teljesen feleslegesen költöznek máshová, nem szavazhatnak. Ettől függetlenül persze megteheti bármelyik párt, hogy ha jelöltjét teljesen esélytelennek ítéli, feladja az érte folytatott küzdelmet, és az ottani híveit megpróbálja "átköltöztetni" egy esélyesnek tartott jelöltjének körzetébe. Ez végül is megengedett, más kérdés, hogy a Fideszen ez mennyire segítene. Úgy gondolom, hogy az első fordulóban reménytelen helyzetbe került Fideszes jelöltek szavazói is kevesen lennének ahhoz, hogy a még versenyben lévő Fideszes jelöltek körzetébe szétosztva biztosan bejuttassanak annyi Fidesz-jelöltet, ami Orbánéknak a hatalmon maradáshoz kellene.

Más a helyzet az igazolással szavazók esetében. Tudjuk, hogy ilyen igazolás a két forduló között már nem kérhető, sőt az első forduló előtt kért igazolásoknál is meg kellett mondani, hogy majd hol kíván szavazni az illető az 1., ill. a 2. fordulóban. Én is ilyen igazolással szavaztam, a két fordulóhoz két külön papíron kaptam igazolást. Az, hogy hol szavazhatok, csak úgy szerepel ezen igazolásokon, hogy "Budapest 13.", vagyis Budapesten a XIII. kerületben. Csakhogy ezen kerületben két választókerület is van, mondhatni rám volt bízva, hogy az első fordulóban melyik választókerületben adom le voksomat. A szavazáskor felvettek a névjegyzékbe és elvették tőlem az igazolást, eddig rendben is van. Az adott választókerületben már az első fordulóban minden eldőlt, nem lesz második forduló, sőt így történt a másik XIII. kerületi választókerületben is. De ha nem így történik, hanem a másikban rendeznek 2. fordulót, a most is nálam lévő, a 2. fordulóra szóló igazolással minden további nélkül mehetnék szavazni újból. Felvennének a másik névjegyzékbe is, így egy esetleges, de nem valószínű összevetés során persze kiderülne a turpisság, de úgy érzem, mintha az OVB állásfoglalása ("Ha a választópolgár az első fordulóban igazolással szavazott, vizsgálni kell, hogy abban a választókerületben, ahová az igazolás szól, a választás érvényes és eredményes volt-e.") nem térne ki az én esetemre, legalább is nem eléggé egyértelműen. Az én igazolásom ugyanis 2 választókerületbe is érvényes!

Az igazsághoz hozzátartozik persze, hogy az ilyen, több választókerülettel rendelkező településre szóló igazolással aligha rendelkeznek annyian, hogy érdemben befolyásolni tudnák a választások kimenetelét.

Előzmény: Hettie (166)