andry Creative Commons License 2002.04.17 0 0 155
Egy kis áttekintés, gondoltam földobom egy kcisit a topicot. Ha már így előjött "a kommersz Kusturica". Leszögezem: elfogult vagyok Kusturicaval, vagyis szeretem, még a gyengébb filmjeit is.

A Papa... - inkább közepesen jött be, de nem tudom miért, lehet, hogy nagyot vártam (meg kéne néznem újra). Remek, hiteles (látszik, hogy megélt) karakterek. Kötelező film! Miki Manojlovic szvsz itt lett igazán "figura".

Cigányok ideje - az egyik legjobb (nálam talán az 1., 10x jobb, mint a Macskajaj!) Westbalkan, hús-vér, álmodozó emberek. Egyszerű emberek egyszerű mozgatóerőkkel meseszerűen összeszőve.

Emlékszel-e Dolly Bellre? - Az egyik legkedvesebb, van benne valami kezdetleges báj, amikor Kusturica még nem volt nagyágyú (Sarajevo Film), és tényleg arról beszélt, ahonnan jött (gyerekkor szvsz erősen bejátszik)!

Arizónai álmodozók - itt jött be szervesen a zene a filmekbe, ami jót tett a kultusznak, de a kommersz is innen datálódik (szvsz). Mind1, mert ezt a filmjét is szeretem, kicsit azt mutatja meg, hogy egy outsider mit vesz le az american dreamből. Kedvencem a repülős jelenet. :)))

U-ground - a zene itt üt először nagyot (köszönjük Bobane!), és itt jönnek be először a nagy-mozi-gagek (náci tiszt (Franz :), pince-lét, filmforgatás (Franz :) stb.), de - érzésem szerint - nem sérül a komoly mondanivaló, bár a vége (fegyver-transzfer, szigetleválás) kicsit didaktikusra sikerült. Azonbabn itt bejátszik Kusturica sarajevo-i háttere, és így talán tolerálhatóbb lesz az egész. Ja, és Kusturica produceri háttere stabil lesz (német vonal, cannes-i díj).

Macskajaj - zene eljuttatja a filmet a sznob-körökhöz is (és még finom voltam). Komolyság egy szál se, csak a poén, ami jó, és kell. Könnyed és szórakoztató, és jó, hogy Kusturica nem enged a színvoalból, csak összeveteve a Dollyval és a Cigányokkal K. ennél sokkal többre lenne képes. Vagy csak elmondott mindent? Mintha K. egy kicsit szórakozna. Magával, velünk?
Kiváncsi vagyok merre-tovább? Visszakomolyodik vagy Macskajaj2-re veszi a figcsit.
Remélem nem okoz csalódást. Eddig nem okozott!

Bocs a hosszért!

Előzmény: DJTomek (152)