bozon Creative Commons License 2002.04.11 0 0 335
... az egykor rettegett és utált pénzügyminiszterét a Euromoney a kilencvenes évek végén az Év pénzügyminiszterének választotta, hogy a lengyel után immár a horvát kormány is szakértőjének hívta meg, s hogy a Bokros-féle közgazdasági nézetek egyre több nyugati egyetem tananyagában bukkannak fel.
...
Ezek egy részének szükségességét, mint például az 1997-ig fennálló vámpótlék vagy a csúszó leértékelés, kevesen vitatják.

Épp' az előbb írtam erről egy másik topicban --még mielőtt olvastam a cikket--
(bocsesz, idézet magamtól):

"Ezen kívül lássuk, mi is volt az a fránya Bokros-csomag. Volt ugye egy jelentős része, amit (hála Istennek!) nem hajthattak végre, mert az alkotmánybíróság megsemmisítette (profi jogszabályalkotás lehetett az!). Aztán volt egy része, ami arra az undorító törekvésre épült hogy a költségvetés helyzetét olyan "veszteséges" területek sorvasztásával javítsák, mint az egészségügy vagy az oktatás. Azon kívül, hogy már az alapelv is gusztustalan, el tudjuk képzelni, milyen horribilis bevételek származtak pl. a tandíjból; az akkori irányítás mély profizmusát pedig az ecsetelheti, hogy a kórházi ágyak számának csökkentése később pénzügyileg is veszteséges intézkedésnek bizonyult.
Két olyan intézkedést látok a csomagban, ami tényleg az általuk látott problémák megoldását segítette: az importvám-pótlékot és a forintleértékelést. Miért nem tudták csak ezt a két intézkedést meghozni?
(Arról pedig már ne is essék szó, hogy a problémák amelyeket láttak, akkorák voltak-e, amekkorának látták őket, s ha igen, mekkora részben okozta ezeket az, hogy a Horn-kormány első nyolc hónapja lázas semmittevéssel és Békesi kinyírásával telt el.)"

Nem kétlem, hogy alapos mérlegelés után döntöttek a Euromoney, Lengyelország és Horvátország okos szakértői a csomag elismeréséről, de miután a megállapításaimat egy kicsit más felhanggal visszaköszönni látom ebben a cikkben is, mégiscsak bújkál bennem az ördög:
Nem lehet, hogy a csomag visszhangja csak a valamit ténylegesen érő két intézkedésre reagál?
Nem lehet, hogy az elismerően nyilatkozó emberek a bevételeket nem hozó, de valóban "népnyúzó" részekről és a körülményekről már nem is kaptak jelentést (hiszen ezek a csomag működésében nem vettek részt)? Hát a megsemmisített elemekről?
(És nekem erről a csomagról már a meghozatal napján ez volt a véleményem.
S ez már csak kukacoskodás: Nem lehet, hogy ezek azért szerepelnek tankönyvekben is, mert annyira triviális eszközök az egyensúly javítására?)
Jó volna azért megtudni, hogy ezek után ama két ország kormányának is mindazt javasolta-e Luja, amit a Horn-kormánynak.

Előzmény: Metlosz (312)