Kövér (és Rogán) egyértelműen felelős. De ez a felelősség nem merül ki abban, hogy - esetleg - miatta veszít a választáson a Fidesz. Ez a legkisebb baj, hiszen ez csak a saját pártjára hoz rosszat, nem az országra.
Ennél sokkal nagyobb felelősséget látok abban, hogy a dumájával sikeresen összeugrasztotta emberek százezreit. Olyan embereket, akik - mindkét oldalon - egyszerű, békés, tisztességes emberek, akik jót akarnak. De jött pár ember (köztük Kövér), és sikeresen ellenségeket csinált belőlük. Ez nagy baj, és jó lenne minél hamarabb elfelejteni, és inkább arra koncentrálni, hogy mi, mind a tízmillió (és a határon túliak is), együtt, közösen viszük az országot előre. Most is, a következő négy évben is, és utána is, akárki lesz kormányon.
Egyébként abban, hogy ez kizárólag Kövér taplósága lenne, én azért nem nagyon hiszek. Nyilván komoly szerepe van az egyéniségének is, de azt hiszem, ebben nem kis szerepe van a tudatos tervezésnek is. A Fidesz szerintem tudatosan kiosztotta a jó zsaru-rossz zsaru szeperet a főemberei között arra spekulálva, hogy így jobbról is és balról is minél több szavazatot szerez. A jobb csak részben jött be, hiszen a kisgazdákat be tudta nyelni, de a Miépet a rossz szereplése ellenére sem. (A Miép darabszámra ugyanannyit kapott mint legutóbb, csak most pechje volt a nagy részvételi arány miatt.)
Szóval én azt hiszem a Kövér jelenségben nem csak Kövér a felelős, hanem a pártstratégák is. Ezért remélem, hogy ők is számon lesznek kérve, netán seggbe billentve. És remélem ez a seggbebilletés azt fogja eredményezni, hogy a Fidesz felhagy az érzelmi húrok pengetésével, és ehelyett áttér egy modern, európai konzervatív mondanivalóra. Ezzel mindannyian jól járnánk.