APT Creative Commons License 2002.04.05 0 0 4947
TE_O (és mások): Budapesten a Hirsch szíjak beszerzésére leginkább a CENTRO KFT-t (1089.Bláthy u. 6-8) ajánlom, nagy a választék.

PANERAI: OYSTER bevallása szerint 50eFt körül akartak neki HEURER szíjat adni, ami tényleg elég rémületesnek tűnik...

GLASHUETTE: Biztos vannak olyan speciális szíjak, amelyeket nem találsz meg a Kaufmannál, Hirschnél. Én pedig az utóbbi időben meg már csak Hirsch és Marellano szíjakat veszek, mert még Kaufmannt is módfelett drágállom. Nehogy már annyiért adjanak egy krokodilbőr óraszíjat, mint egy krokodilbőr csizmát! Kissé komolytalan! Ráadásul nekem a finom kidolgozású marhabőr szíjak jobban is tetszenek, puhábbak, kényelmesebbek. A hüllőbőrök mindig merevebbek. A bőrszíj meg mindenképpen egy kíméletre szoruló jószág. Nem szabad állandóan hordani, hagyni kell szellőzni, óvni kell a víztől. Sportos, állandó használatra ott vannak a kaucsuk és fémszíjak. (A Louisanai krokodilfarmok amúgy egyáltalán nem adják olyan tragikusan drágán a krokibőröket. Tény, hogy a marhabőr olcsóbb, de a krokibőr sem milliós tétel!)

J B: Tudom, lelkedbe gázolok, de sajnos a "szabadalmadat" már régesrég lelőtte a technikatörténelem. Pontosan erre a hatásmechanizmusra bízták az órák kompenzációját a XVIII. század elejéig. De ez sajnos nem egy bevált dolog, mivel az olaj viszkozitása súlyosan nonlineárisan változik, függ az olaj öregedésétől is, ráadásul még a mennyisége is számít. Egyszóval kiszámíthatatlan, ezért a jó óraolaj viszkozitása a várható üzemi hőmérséklettartományban (mondjuk úgy +5-40 °C között) nagyjábó állandó, és csak lassan öregszik.

ORAGYUJTEMENY