Enrico Palazzo Creative Commons License 2002.04.03 0 0 5744
A hétvégéna Pro7-en ment a KRIEG DER STERNE. Hetente leadnak egy-egy részt - az EPI-t is! A film végén levetítették az új trailert.
Most, hogy így közvetlenül egymás után láttam a két stílust, jutottak eszembe az alábbiak:

Olvasom régóta a vitát, hogy melyik jobb, a régi, vagy az új trilógia. Ahogy kivettem, a látvány, illetve a technika révén létrejött design az egyik ütközési pont.
Az, hogy a Köztársaságban minden új, formás, csillogó, a háborúban meg ütött-kopott, azt már kitárgyaltátok. Ami viszont feltűnt, az a nagy tér - kis tér ellentéte, és ez, és az ebből fakadó fényviszonyok szerintem meghatározóak a látványban. A régi trilógiában a legtöbb fontos rész zárt térben játszódott (kivéve persze az űrcsatákat), még az ewokhirig is egy sűrű erdőben. Az EPI-ben (és a trailer alapján a II-ben is) nagyon nagy, szabad tereket láthatunk.
Ahogy pl. a TESB Felhővárosát is utólag "kinyitotta Lucas" - teljesen más világ. (Nyilván, az így nyert látvány sokaknak művi - bevallom, a nagy tablók engem is inkább az egykori Galaktika borítótit és Boris Vallejo kimerevedett festményeit juttatták az eszembe, de ez nem baj, csak az én asszociációm. Nem zavar annyira, hogy ne tudnám élvezni a filmet. A Duel is blue box, ha jól tudom, mégis rendben van. Na persze: ZÁRT TÉR, amit talán könnyebb imitálni.)

A vita másik tárgya a karakterek milyensége. Persze, hogy most mások. De a Csillagok Háborújában két amatőr csöppent bele valamibe. Adva volt egy "tudatlan" gyerek, aki soha ki nem tette a lábát hazulról, akinek (azaz a nézőnek) el kellett magyarázni, hogy mi az az erő, kik azok a Jedi-lovagok, és adva volt egy pilóta, aki véletlenül kirángatódott a megszokott világából, számára gyanúsan veszélyes szituációkba, ahol nem tud mit kezdeni az "anyagilag megéri, vagy nem éri meg"-hozzáállással. Tehát két outsider, ismeretlen közegben.
Az EPI-ben pedig már előre leosztott szerepek vannak. Mindenki ismeri a világot, mindenkinek megvan a maga mozgástere, és azon belül teszi a dolgát, hozza a stratégiai, vagy taktikai döntéseket. (Itt Jar-jar a kivétel, a sodródó szereplő, de őt hagyjuk...)

E.P.