Ralph Lauren Creative Commons License 2002.04.02 0 0 973
Hadd írjam le én is a véleményemet a Centrumról. Miről is szól a Centrum, miért jött létre? Két dolog fontos, egyrészt Kupa személyisége és a politikai helyzet. Amennyire én ismerem Kupát, ő nem az a fajta ember, aki egy "egyálasztásos" vagy egy állandóan a parlamenti küszöb eléréséért küzdő pártot szeretne létrehozni, ennél szerintem neki nagyobb tervei/ambíciói vannak, melyre a politiai helyzet alapján van is némi esélye. Feltehetjük a kérdést, melyik oldalon vannak ezen esélyek. Ez azért is fontos kérdés, mert a szó eredeti értelmében a Centrum a centrumban maradva, mindkét oldaltól egyenlő távolságot tartva sosem fog 5-6%-nál többet elérni. Lássuk be, egyszerűen ilyenek az pártválasztó emberek preferenciái - hozzá kell tenni, nemcsak nálunk.
A jelenlegi balodal szervezeti szempontból szerintem eléggé szilárd formáció (az MSZP-n kívül más szervezet sosem fogja átvenni a balodal vezető szerepkörét. A baloldal ha megújúl - bár történne így -, akkor az a folyamat az MSZP-n belül történik), a liberális oldalt pedig a SZDSZ már lefoglalta - a balliberális oldalra tehát egy új párt nem tud "betörni". Nézzük viszont a jobboldalt. A Fidesz ugye integrálta szinte a teljes nemzeti konzervatív oldalt, viszont mint párt szerintem igen-igen törékeny.
A jelenlegi ellenzéki pártokkal szemben a Fideszben sokkal fontosabb szerepet tölt be a pártfegyelem, a "minden ügyben egy közös vélemény kialakítása, amit minden pártfunkcionárusnak magáévá kell tennie", a szigorú hierarchikus felépítés, a személyi függőség (alá/fölé-rendeltség). Ez az amiért az ellenzék nem demokratikus berendezkedésűnek tartja a Fideszt. És szerintem van ebben igazság, de az ellenzékkel ellentétben ezt nem tartom hogy úgy mondjam közügynek, hiszen az országnak (parlament, választás, közpénzek átláthatósága, stb.) kell demokratikusan működnie - és hogy a pártok milyen struktúra szerint létesülnek/épülnek fel, az a pártok saját belügye. És azt is tudomásul kell venni, hogy egy szervezetben a túlzott demokrácia bizony a hatékonyság kárára megy (az már más kérdés hogy a Fidesz a saját strukturáját próbálta rákényszeríteni a kormányzati/közszférára, parlamenti berendezkedésre - ez viszont már tényleg közügy és komoly aggodalomra ad okot!).
Lényeg szerintem az, hogy egy ilyen párt (FIDESZ), amelyet egy olyan házhoz hasonlítanék, amelyben minden téglának megvan a helye, nagyon törékény - főleg ha figyelembe vesszük, hogy a jobboldal integrációjával egyre különbözőbbek azok a téglák (vessük csak össze mondjuk egymással Isépyt, Várhegyi Attilát, Túri-Kovács Bélát, Csapody Miklóst és Deutsch Tamást...)
Persze a Maszopban is nagy különbségek vannak a "téglák" között (pld Vitányi vs. Nagy), de az a pártfelépítés (a sok-sok különböző platform, véleménykülönbségek ütköztetése) a párton belül próbálja kezelni a konfliktusokat, és nem annyira merev mint a Fideszé. Előnye, hogy egyben tartja a pártot, teret ad más vélemények előtérbe hozásának így egy megújulási folyamatot belsőleg kezelni tud, hátránya viszont a hatékonyságvesztés és az, hogy kifelé sokszor úgy tűnik (és tényleg úgy is van), hogy "a szocik megint veszekednek".
A Fidesz ezzel szemben sokkal merevebb - egy változtatási kényszerhelyzetben / komolyabb belső konfliktus kialakulásakor sokkal nagyobb itt a "szétrobbanás" valószínűsége. Sarkítva egyébként már mások is megfogalmazták ezen vélményét, amikor azt mondták, hogy Orbán és Kövér nélkül a Fidesz egyszerűen szétesne.
És ugye itt jön a Centrum, amely szerintem arra számít, hogy előbb-utóbb - pld. egy választási vereség esetén - repedés keletkezik, esetleg felbomlik a jobboldal most még szilárnak tűnő egysége, és szükség lesz egy olyan erőre, amely re-integrálni tudja a jobbközép erőket, immár egy, a Fideszéhez képest alapvetően eltérő - hosszabb távon is életképes - struktúrában.
Paradox módon szerintem most ugyanazt lépi meg a Centrum, mint 1993-ban a Fidesz - akkor a fiúk meglátták, hogy az MDF leamortizálódásával a jobboldalon van egy űr, amit betöltve választásokat lehet nyerni. Most hasonló a helyzet, csak felcserélődött szereppel...

És hogy miért mondják jelenleg inkább baloldal irányába húzó formátumnak a Centrum-ot? Mert az a struktúra és berendezkedés, melyet a Centrum elképzel - félretéve most ideológiai és konkrét ügyekben való állásponti különbségeket - bizony a jelenlegi baloldaléhoz áll közelebb, mint a kormánypártéhoz. Ezért mondja Kupa elsődleges feladatnak/programnak a demokrácia érvényesítését.

Köt-e valakivel koalíciót a Centrum? Az általam leírtak alapján valószínűsíthető hogy nem. Balodallal nem, mert olyan helyzetből nem lehet jobbközép egységet létrehozni, a Fidesszel meg ugye azért nem, mert pont a Fideszt szertetné a Centrum felváltani a jobboldalon (ha a Fidesszel koalícióra lépnének kb az lenne a sorsuk, mnint a korán elhalálozott Békejobbnak). Ezért is hangoztatja Kupa, hogy "a konstruktív ellenzék" szerepét kívánják betölteni. Egyébként minderre, amit leírtam, már a Fideszesek is rájöttek - szerintem előbb-utóbb az aktuális Fideszes ellenségképi rangsorban a Centrum előkelő helyet fog betölteni (lehet hogy Kupa máris bekerült Kövér fekete noteszába...) - hasonlóan mint korábban a már említett Békejobb.

És persze a Fidesz részéről pont ezért szó sem lehet arról, hogy Orbán együtt borozgasson Kupával...

A legrosszabb szerintem számukra az lenne, ha tényleg ők válnának a mérleg nyelvévé - mert ez esetben koalíciós kényszerhelyzet állna elő, és ez az előbb említettek miatt "22-es csapdája" szituáció lenne a Centrumnak.

Én amúgy szorítok nekik, hogy sikerüljön elérni az 5%-ot - jót tenne az ország fejlődésének.