Hi!
Kb. 25 évig termesztettem a kertemben málnát. Nem is sikertelenül, volt olyan év, hogy mázsányi is termett a kerítés mentén egyeteln sorban! Folytontermőt is, meg un. gurulóssat is. (A fajta nevét ne kérdezzétek, mert mindkét fajtát kaptam.A gurulós nagyon mutatós volt, de íze közelsem olyan zamatos és aromás, mint a folytontermő. Mi szörpnek használtuk első sorban, de bort is csináltunk. A kertemet eladtam nem rég, ezért a múlt idő...)
A termeszetés 1. sz. alapszabálya a tápanygaban gazdag talaj! A málna un. talajzsaroló növény, ami azt jelenti, hogy nagy tápanyagigényű s gyorsan felveszi a talajban található tápanyagokat, tehát minden évben(!) trágyázni kell! Lehetőleg tehéntrágyával, ami javítja a talajszerkezetet is, ugyanis a málna talaját nem lehet ásni, vagy legalábbis nagyon óvatosan kell !!! Sokkal inkább csak talajlazító kapálás ajánlott!!! (A gyökerei mintegy 10-20 cm-es mélységben vannak és esetenként messze el is futnak - akár 10 méterre is.) Ez a 2. sz. szabály.
A málna mindig a másodéves vesszőn hozza a termést, ezért az adott évben letermő vesszőt (amelynek fás a szára) a termés leszedése után azonnal, tőben ki kell metszeni! Hadd fejlődjenek az újak! Ez a harmadik fontos szabály.
Az új hajtásokat (zöld száruk van) sem árt ritkítani: 4-5-6 vesszőnél többet egy tövön nem szabad meghagyni. Ezek száma a tő erősségétől függ! Késő ősszel (fagyok után) vagy kora tavasszal a "majd termő vesszőt" vissza kell metszeni kb. 10 cm-rel.
És végül az ültetés: min. egy ásó széles és hosszú, továbbá mély gödörba kell tenni, de előtte egy napot a vesszőt vízben áztatni kell. Vigyázni kell a tövön látható hajtás kezdeményre, nehogy letörjön!!! A vesszőt kb. arasznyira tanácsos visszametszeni, hogy a gyökér könnyebben tudja ellátni kezdetben az idegen helyen a tövet. A vesszőt ezután beiszapolva kell elültetni s nem árt, ha hetenként egyszer jól meglocsoljuk.
Ez vonatkozik a már termőre fordult málnára is. Mert szereti a nedvességet (és a hűvösebb éghajlatot is).
A kártevőkről majd ha aktuális lesz.
Jó szemezgetést (majd...)!
Frimi