Az egy-két hónapos munkaviszony a fizikai állományra vonatkozik, kisegítők, pénztárosok, árufeltöltők stb. Először akkor szembesültünk a ténnyel, amikor az IFOR-erők logisztikai cége, a Brown &Root megjelent kaposváron és minden létező szabály felrúgva játszott kénye kedve szerint a dolgozókkal. Politikusaink meg jó csatlósként helyeseltek, vagy legalábbis nem csináltak semmit. De állandó probléma ez a nagy áruházláncoknál is, pl. Tesco.
A minap tőlem kérdezték meg a koromat. Most én kérdem, hány éves vagy Te, hogy hiszel a mesékben?
Egy (valószínűleg kormánypárti) képviselőnek azt sem szabad elhinni, amit kérdez). Ennek a mocskos kampánynak a szerves része a sikerpropaganda a kormány részéről. Azt sulykolják az emberekbe, hogy minden nagyon szép és jó, mindenki elégedett. Nem tudom, mit várnak tőle? Talán mindenki elhiszi, hogy tulajdonképpen rendben van minden, egyedül neki szar? Miután csak fél évig jár a munkanélküli segély, a tartós munkanélküliek szépen kicsúsznak a statisztikákból, így aztán lehet csodálatos számokat kreálni.
Hogy miért nem versenyképes az élelmiszeriparunk?
Mert nincs. A magyar élelmiszeripart felvásároltáka multik, a tipikusan magyar termékeket jórészt megszüntették, vagy pl. a Győri kekszet szlovákiában akarják gyártani. A gyárak nagy részét egyszerűen bezárták, ha nem, akkor sem magyar termékek készülnek bennük, hanem a tucatmárkák. Félreértettél, én nem a szlovák, román termékektől féltem a magyar piacot, hanem az ott készülő multinacionális tucatárutól. Ahogy írtam is, általános, hogy megvesznek egy gyárat, bezárják, a gépeket leszerelik és elviszik romániába, ott összeállítják a gyártósort és termelnek. Nálunk meg eltűnnek a hazai márkák és bejön a semmivel sem jobb de drágább import termék. Szóval arra utaltam, hogy a hazai piac védelme legalább olyan fontos, mint betörni más piacokra. Persze a hazai piac felvevőképességének vannak korlátai, de egyenlőre ezeket a korlátokat sem mi töltjük ki.
A "Szorgos népünk győzni fog!" vmi filmben egy kis kínainak a jelmondata volt, ha jól emlékszem, aki mindig a legreménytelenebb helyzetekben hangoztatta.