Nem vagyok közgazdász, de a frissen felvett dolgozóra asszem van adó és TB kedvezmény egy-két hónapig,utána aztán kirúgják és vesznek fel helyette újat. Ez nem kirívó eset, ez tendencia.
Én a dunántúlon élek, és egy ideig olyan munkám volt, hogy sokat utaztam mindenfelé, de azt nem tapasztaltam sehol, hogy munkaerőhiány lenne.
Elképzelhető, hogy az osztrák határ közelében fizikai munkára nehéz embert találni, de ott a kinti feketemunka elszívó hatása érvényesül. A közvetlen környéken (somogyban) pedig nem ritka a falvakban a 60-70% os munkanélküliség.
Azt, hogy a Kádár rendszerben mi volt, Te biztos jobban tudod. Azonban az emberek akkor bejártak a munkahelyükre, fizetést vittek haza amiből jól-rosszul megéltek. Ez az, ami most hiányzik az embereknek, és nem az ideológia, hogy mi a tényleges munkahely és mi nem.
Nem tudom, a Ford dolgozóinak hány százalékától szabadult meg, de magyarországon komplett gyárakat zárnak be, és olyankor 100%-os az elbocsátás. Persze ez érthető a nehéziparban vagy a bányászatban, azok valóban gazdaságtalan ágazatok, azonban megcsinálják a térségben egyedülálló élelmiszeripari cégekkel is, amelyek a világpiacon is versenyképes termékeket állítanak elő.
"Mit tudnál itt eladni az USA-ben?" Amikor kint voltam, egyetlen magyar termékkel találkoztam az üzletek polcain, a Tungsram izzókkal. Ma már nem hiszem, hogy találnék. A General Electric meg néhány hitvány "magyar" gondoskodtak róla.
Amúgy nem törvényszerű, hogy nekünk az amerikai piacon kell jelen lennünk. Egyenlőre az is elég lenne, ha a saját piacunkon a mi termékeink lennének, nem a nálunk megszüntetett gyárból leszerelt gépeken romániában meg szlovákiában gyártott árucikkek.
Az is érdekes, hogy míg a multiknak a segge is ki van nyalva, a külföldön is versenyképes magyar vállalatok (pl. Graphisoft) inkább kint jegyeztetik be magukat. Így védjük a magyar ipart!
Szorgos népünk győzni fog!
(A részvényes jelzőt nem pejoratív értelemben használtam, csupán arra utaltam, hogy más nézőpontból szemléljük a dolgokat. Nem támadás volt.)