"A multik. Neked, mint részvényesnek, biztos jó, ha fejlődnek, de mit hoztak az országnak? "
És azok a munkahelyek, amik létesültek ? Fizetnek adót a munkások, nem ? Jobb lenne, ha a munkások kapnák a segélyt ahelyett hogy befizetik az SZJA-t ?
Van olyan rész is a Dunántúlon, hogy már egysrűen nincs elég munkaerő.
Mit gondolsz, Amerika egy hipermarketben dolgozónak üdülés ? A multi egy munkahelyet sem szüntetett meg, mert a Kádár rendszerben egy sem volt nekik. Ami meg volt, az nem volt versenyképes, nem is volt igazi munkahely. A tőkét odavonzani művészet, ez Amerikában sem, akár itt Kaliforniában sokszor nem sikerül. Most egyenlőre Mo. ebben sikeres volt. Az amerikaiak megnyalnák a tiz ujjukat 4-5-6 százalékos növekedésnél. Ott voltam Detroitban amikor a Ford januárban tizezreket tett ki. Mo-n ezt el sem lehet képzelni, ami sirás-rivás ott volt. A rádiók, tv-k megszakitották az adást és minden erről szólt. Ilyen Mo-n szerencsére nincs.
De nem erre kellene alapozni teljesen a jövőt. Közben a kétségtelenül Mo-n megjelent hasznot be kellene invesztálni az oktatásba (amit nem látok sajnos) és előbbre lehetne lépni egy lépcsőfokot. Nekem személy szerint mindegy, hogy egy mexikói vágja a füvet itt Kaliforniában vagy egy albán Mo-n, sehol nem érek rá erre. Kétségtelen, hogy sokszor piacot is vesznek, de hát ilyen az élet. Vágjunk vissza. Mi is szüntethetünk meg munkahelyet a Szilicium Völgyben, csak akarat kérdése. Én meg azét nem értem a politikusaidat, miért gátolnak ebben engemet. Azt érték csak el vele, hogy minimalizálom az adót Mo-n. Itt meg fizetek annyit, amiből egy egész falut lehetne modernizálni Borsodban. És ezért sem a multik felelősek. Részvényt meg Te is vehetsz gondolom, úgyanúgy, ahogy én. Van jobb ötleted pillanatnyilag a multik helyett ? Mit tudnál itt eladni USA-ban ? Van elég versenyképes magyar termék ? Van elég tapasztalatuk hogy el tudják a magyarok adni a termékeiket ?
cosmo