Kedves Cosmo!
Azért ne túlozzunk. Nem hiszem, hogy találsz ma olyat, aki Lenin összest olvasgat.
A multik. Neked, mint részvényesnek, biztos jó, ha fejlődnek, de mit hoztak az országnak?
Valahol itt az indexen olvastam, hogy a termelésük 60%-a vámszabadterületen történik. Azt még itt szűkebb hazámban is látom, hogy 3 év elmúltával, ahogy lejár az adókedvezmény, hogy tűnnek el a cégek vagy alakulnak át. A magyar szakszervezetek pedig, bár ez nem a multik bűne, nem tudnak mit kezdeni velük. Egyszerűen akkora munkaerőkínálat van a hatalmas munkanélküliség miatt, hogy pl. a hipermarketekben az a ritkaság, ha két hónapnál hosszabb ideig dolgozik valaki. És sokszor meglepődve hallom, hogy nem a fizikai állományból, viszonylag jó fizetés mellől jönnek el önként emberek, mondván, hogy ezt nem lehet csinálni. Meg persze már nálunk keletebbre is kacsingatnak, a még alacsonyabb költségek miatt. Ennek köszönhetően a magyar cementipar romániába költözött, a cukoripar most költözik, magyar műtrágyát már nem kapsz, és ez persze termelt egy csomó munkanélkülit. Nem vagyok igazán képben, de szerintem sokkal több munkahelyet megszüntettek, mint amennyit teremtettek. Ez persze lehetne természetes is, de nem csak a veszteséges ágazatokat építették le, hanem azokat is, amelyek konkurens termékeket árultak. Emellett a multikat megértem, azokat a politikusokat nem értem, akik ezt megengedték.