Kedves Tiborcsik !
A legnagyobb bajom ezzel az, hogy nem nagyon látom magam körül azt a fajta munkást akit Mo-n. Hajnalban ül a vonaton vagy a zsúfolt buszon álmosan. Napközben esztergál a gép mellett vagy önti a vasat. Este a konyhaasztalon fáradtan kérges kezével Lenin összest lapozgat vagy titkos Tamás Gáspár Miklós találkozókra jár. Ez a fajta munkás nem itt Kaliforniában lakik. Talán Detroit-ban ?
Biztos van valaki, aki közzéteszi majd az adatokat. Én ezt sajnos nem tudom megitélni. Nem tudom, nőtt e a jövedelme a mexikóinak aki a ház körül kertészkedik. Ha Mexikóból jött, bizonyára, mert nem akar visszamenni. A vietnami sem, aki a bútorokat szerelte össze. Beszélgettem a rendőrrel a múltkor. Három gyereke van, mindhármat fogja tudni egyetemre járatni.
Nem nagyon tapasztalom, hogy a társadalom különböző rétegei között feszültség lenne. Látszólag mindenki elégedett.
Ha a szellemi munkásokat veszem, abból van jócskán. Azoknak viszont kifejezetten nőhetett a jövedelme. Akik az egyetem körüli megszámlálhatatlan KIS cégnél dologoznak mint mérnökök, kutatók. Ami Mo-n hiányzik. A high-tech cégek, a szoftver ipar. Akiket ismerek, mindnek nőtt a jövedelme. Munkások ezek egyáltalán ? Legtöbbször részvény tulajdonosok is.
Definiálni kellene, ki a munkás Amerikában és ki a másik oldalon, Kinában, Mo-n.
Talán lesz valaki, aki nálamnál régebben van itt és nagyobb a rálátása erre (mint nekem és különösen mint TGM-nek)
cosmo