"...Magyarországon szinte senki sem tudja, hogy Amerikában több mint húsz éve nem nottek a reálbérek, miközben az amerikai gazdaság szárnyal. Több tízmillió ember, az amerikai munkásosztály, valamint a szolgáltatásban dolgozók eszerint nem élnek jobban, mint a hatvanas évek végén, miközben az amerikai középosztály tízszer, hússzor jobban él. Ezt a globalizációnak „köszönheti” az amerikai munkásosztály, mivel ha fizetésemelést kér, a gyárat elviszik Dél-Amerikába vagy Thaiföldre. Ezért az amerikai szakszervezetek vagy megszunnek, vagy hallgatnak. Ezért nincsenek sztrájkok sehol nyugaton, mivel a toke olyan eros, mint még soha. Látszik, hogy a globalizáció az emberek szabadságát új módon korlátozza, nem az elnyomás segítségével teszi lehetetlenné az ellenállást. Szemben mindenfajta állítással az elnyomottaknak, a kizsákmányoltaknak egyetlen útja a nemzetközi összefogás..."
Azt még érdemes lenne hozzátenni, hogy a gyárat Magyarországra is elviszik, tehát érdemes Mo-t is a Kina-Thaiföld--Dél-Amerika csoportba sorolni (lsd GE). Aki figyelemmel kiséri a mo-i gazdasági életet, az tudhatja, hogy a magyar munkást azzal fenyegetik, hogy a gyárat átteszik Ukrajnába vagy Romániába, ha sokat ugrál.
Az alapvető különbség az (ahogy én látom), hogy azokban az országokban, ahova ezek a hagyományos iparok települnek, nincs középosztály, Amerikában pedig van. Van viszont kiterjedt munkásosztály, akinek munkát kell adni. Magyarországon ma már a multik alkotják a gazdaság gerincét. Mit csinálnának az emberek, ha nem lennének ezek a vállalatok ? Honnan lenne egy csomó embernek fizetése ? Egyébként nincs az előirva, hogy mindenkinek munkásnak kell lennie. Egy mo-i személy is dolgozhat a nemzetközi csúcs-technológiai iparban például, nyugati bérért. Miért nincs ez mégsem elterjedve ? Miért nincs jelentős szoftveripar például ? Nem a nyugat miatt. Ha van valakinek egy jó terméke, senki nem gátolja, hogy azt eladja USA-ban, vagy bárhol. Én ennek a kellős közepében vagyok, és látom a példát arra, ahogy egy kis görög cég komolyan meg tud leckéztetni egy amerikait. De Magyarországon a primitiv körülmények miatt esélyem sincs a sikerre (törvények , korrupció, bürokrácia stb.) Erről nem Amerika tehet. A mostani választásokban a pártok megfogalmazták az adótörvényeiket. A számomra a legjobb is versenyképtelen az amerikaival (az én jövedelmi kategóriámban legalábbis, ami a magyar átlag több mint 30-szorosa és a különbség havonta növekszik.) Akkor miért legyek ott ? Egy multinak viszont megéri, kedvezményeket kap, van ereje szembeszállni a hülyeséggel és még ha nagyobb is az adó, marad bőven elég haszna.
Szervezhet szerencsétlen TGM nemzetközi összefogást, de azt kivánom neki, hogy onnan legyen a fizetése is. A megoldás nem ez. A megoldás az általános képzettség növelése. A hagyományos értelemben vett munkásság az az ami, az nem fog versenyezni a Szilicium Völgyel meg a General Motors-sal. Nem kellene a magyaroknak elnyomni saját magukat. Amig ez igy van, Mo-én is arra kényszerülök, hogy külföldi legyek, pedig magyar vagyok. Nagyjából azt is csinálom, mint egy multi, csak kicsiben. De erről a magyarországi körülmények tehetnek, nem a nyugatiak. A TGM meg a kommunista dumájával elhúzhatna végre a vérbe. Menjen vissza Romániába, ott lesz neki proletár elég. Vagy gondolkodjon azon, hogyan lehetne Mo-középosztályt csinálni ahelyett hogy az amerikai munkásosztályt sajnálgatja.
cosmo