GLASHUETTE: Ez van. A magyarázatok amúgy akár lehetnek jogosak is, és én tulajdonképpen megértem, hogy új szerkezet kifejlesztését nehéz gazdaságosan megoldani. Csak a már meglevőket ne tennék lapátra! Ez már nekem is nagyon fáj! A piramisos hasonlatod amúgy tetszik, de az eb itt is a gazdasági racionalitás alá lett elhantolva! Ma is meg tudjuk ezt oldani helikopter nélkül, de ha húszezer ember két évig egy gellérthegynyi rakást lapátol rámpának, akkor abba belekékül még a költségvetés is. Anno ez nem volt gond, a lakosság de facto a fáraó "tulajdona" volt, ha azt mondta, "futás lapátolni", akkor mentek és lapátoltak... Egyébiránt egyre inkább úgy látom, - bármily komolytalannak is tűnik az ötlet - hogy épp itt közép-kelet európában volna esély manufaktúrákat gründolni. Nyugaton úgy elszabadultak már a költségek és a munkabérek, hogy kis kis szériában, egyedileg már nem is mernek gondolkodni semmiben, legfeljebb a hadiiparban. Ha valamit előreláthatóan nem lehet milliós darabszámban szalagon gyártani, akkor inkább neki sem kezdenek, úgyis baromi drága lesz. Tűnődtem pl: a Franck Muller árain. Felfoghatatlanok! Egy általa modifikált ETA werket azzal a szép finishel ellátni, amivel készül, szerintem egy igazán szakértő órás-kézműves számára max.: 20-30 munkaóra (valószínűleg 10-15 az, de legyünk nagylelkűek). A tokot egyedileg acéból kimarni sem több 5-10 munkaóránál. Kell 8-10g platina a rotorhoz, a számlap beégetése, stb..., én úgy számolom, hogy igen tisztességesen megfizezetett iparos mellett már tisztességes, 20-25%-os nyereséggel számolva is csak 2-300 ezer forint egy órába ölt plusz anyag és munkaérték, meg néhány tízezer forint a nyers werk. Hogy lesz ebből több milliós óra? No mindegy, legalább nem muszáj megvennünk!
ÖCCSE: Pedig jó a link! Valami nálad nem stimmelhet. Ha a www.tar.hu-t sem tudod kinyitni, állíts be más DNS kiszolgálókat. Például második DNS-nek (145.236.224.248-at). Hogy a POEN mennyiért újította fel azt a Silvanát nem tudom, de így, hogy a számlapot békén hagyták, szerintem nem volt az igazi. A gyűjteményemben levő ugyanilyen Venus 170-es szerkezetű Telda teljes felújítása a számlappal együtt (klisé készítésével, hogy teljesen eredeti megjelenésű legyen) úgy 30eFt-be került, igaz a szerkezeten én is dolgoztam, és azért ennek a szerkezete nem volt ilyen beteg (ilyen betegen én meg sem vettem volna). Gondolom 30-40eFt-t biztos kérhettek a javításért (és joggal), de amíg azt a számlapot meg nem csinálják ez az óra nem lesz az igazi....
ORAGYUJTEMENY