Ez is hosszú lesz.
Már régóta érlelődik bennem, és Rip hozzászólása megnyilatkozásra is késztet.
Természetesen többször láttam már mindegyik részt, videón is megvan mind, egy polcom tele van SW könyvekkel, és minden nap 2 SW site-ot meg ezt a topikot olvasom végig az új hírekre vadászva - szóval talán joggal nevezem magam SW-fannak. Mindez azért, mert 1980-ban (én akkor láttam először) a bátyám kapacitálására elmentünk a moziba, és ott olyat láttam, amit még sosem. Nekem addig a fantasztikus filmet az jelentette, hogy "Pírsz" kapitány 1 lépés/percenkénti sebességgel imbolyog egy citromfacsaróból és egyéb műanyag edényekből eszkábált "űrhajó" tetején, meg az, hogy lehetett vadászni valami német sorozatban, hogy mi mindent ismerünk még fel az űrhajó vezérlőpultjába beépítve a vasalónyélen kívül.
Ehhez képest a SW maga volt kurva, kibaszott nagy CSODA! Amikor elhittem, hogy azok ott űrhajók, és hogy tényleg repülnek, hogy azok a kardok tényleg léteznek és vágnak kegyetlenül. És együtt tudtam izgulni a főszereplőkért, és nevetni tudtam a beszólásokon.
Nagyon-nagyon vártam a Birodalmat. És persze kicsit csalódtam a nagy várakozás miatt. Mert addigra már nem volt újdonság, hogy elhiszem, hogy repül az űrhajó. És nagyon sértette a fülemet egy mondat ("Én vagyok az apád."), pedig akkor még hírét se hallottam dél-amerikai sorozatoknak, ahol előbb-utóbb elhangzik egy ilyen jellegű mondat.
Aztán a Jedi utolsó negyedórájában meg már időnként majdnem hánytam. Főleg az utolsó jelenet ... :-((( Giccshegyek.
Ehhez képest nekem nem is volt akkora csalódás az EPI, mert valahol tudtam, hogy már úgyse fogom tudni annyira élvezni, mint anno a régit a régi szereplőkkel.
Ahhoz, hogy megint olyan "csoda"-élményem legyen, nem elég a CGI, mert olyat más filmekben is láttam már. 3 dimenziós meg szagos filmet még nem, az talán váltana ki belőlem hasonló élményt. :-)
De nem is emiatt volt bajom az EPI-el.
Nem tudom, hogy most a karakterük jellegtelensége, esetlensége, vagy a kék-hátteres forgatási körülmények miatt, de még a neves színészek is láthatólag kínban voltak. Leginkább az elhihető érzelmeket hiányoltam mindenki részéről. Itt nem voltak szenvedélyes "De hát nem érted, hogy megölik, Han?!" jellegű kiabálások, nem voltak poénos beszólások, nem volt normális párbeszéd (ha 3 mondatot elmondott egyben valaki, az már csúcs volt) és nagyon untam a két robot abszolut céltalan (már azon kívül, hogy megtámogassák az egészet a régi, jól bevált dolgokkal) szerepeltetését. Az űrcsata nagyon nudli volt, egyedül a párbaj tetszett. Talán mert ott nem a trükkök voltak, hanem az ember-ember elleni küzdelem. És ott végre volt érzelem és volt szenvedély az arcokon.
Ettől függetlenül nagyon várom most az EPII-t, s ha igazak a hírek, itt már legalább lesznek poénos, és normálisabb dialógusok. Mert azért egy film, mégha fantasztikus film is, egyedül a trükköktől nem áll meg.
Szóval hiába vagyok az SW örökre elkötelezett rajongója, attól még vannak dolgok benne, amik nem tetszenek.