Vata Creative Commons License 2002.03.21 0 0 7612
Persze, én is olvasok állandó jelleggel számokat mindenfele, de ha valamilyen okból kifolyólag demonstrációs céllal akarom őket felhasználni, akkor veszem magamnak a fáradtságot arra, hogy megmutassam, hogy ezeket nem a Ludas Matyiban olvastam, az ujjamból szoptam, etc.

Egészen biztosan követtek el disznóságokat az indiánokkal szemben. De ez, hogy "Amerika "felfedező" gyarmatosítói a helyi
csecsemőket (akkor még komoly készlet állt
rendelkezésre) kutyaeledelként használták, a
lemészárolt felnőtteket pedig széthasított marhákként lógatták fel a verandákra, hogy, egy-
egy női mellet leszelve, legyen mit főznie a rabszolga-szakácsnak a fehér betolakodó feinschmeckerek ebédjére,...", már ne haragudj, de ez komolytalan. Amellett amit te kihagytál az az indiánok által a fehérek ellen elkövetett disznóságok listája. Minden sztorinak 2 oldala van. Itt alapvetően az a klasszikus konfliktus zajlott le, amikor 2 csoport aspirál ugyanarra a földre, élettérre. Az európaiak győztek. Hogy történtek csúnya dolgok, az kétségtelen. Melyik háború vagy konfliktus során nem történtek? Amellett nem válaszoltál arra a feltevésre, mely szerint az indián halottak legalábbis egy részének az európaiak által behurcolt betegségek okozták a halálát, nem pedig kirtották őket.

"A rabszolgákkal kapcsolatban pedig az nem világos, hogy szerinted ennyit öltek meg, vagy ennyit hoztak be az országba?
Ennynek okozták közvetve vagy közvetlenül a halálát."

Ez a "közvetve vagy közvetlenül", ez egy eléggé tág fogalom. Továbbá nem derül ki, hogy mire alapozod ezt a számot, azon kivül, hogy olvastad valahol. Szerintem elég hülye az a rabszolgatartó, aki legyilkolja a rabszolgáit.

"Én csak a polgárháborúra tudok gondolni, mint fizetségre, ugyanakkor óriási haszont is produkát a rabszolgamunka, részben ennek köszönhetö, hogy gazdaságilag meg tudott erösödni"

A polgárháború alapvetően nem a rabszolgaság miatt zajlott le, hanem hogy a déli államokat benntartsák az unióban. Továbbá a rabszolgamunka egyre kevésbé volt nyereséges az idők folyamán alapvetően az alacsony produktivitás miatt, többek között ez okozta a dél gazdasági elmaradottságát.

"Most már késö bánkódni - söt, nem is bánkódni kell, hanem szembenézni a múlttal, egyenesen, beismerni, hogy igen disznóság volt a rabszolgaság, Hirosima, stb. És nem magyarázkodni, hogy "de a japánok megérdemelték"." Szerintem az emberek óriási többsége - feltehetően igen közel a 100%-hoz - egyetért azzal, hogy a rabszolgaság disznóság volt. Hirosima más dolog, tekintve, hogy Japán hadban állt az USA-val és aki háborút indit, az készüljön fel rá, hogy orrba vághatják. Egyébként ha azt hiszed, hogy nincsen "szembenézés a múlttal", stb, akkor nagyon el vagy tévelyedve. Manapság nagy divat arról beszélni, hogy milyen elnyomó, rasszista, stb volt Amerika régen. Hallottad volna Clintont beszélni a George Washington egyetemen...

"...USA nem lesz kissebb, rosszabb attól, ha elismeri a múltbeli hibákat, bünöket, ellenkezöleg, ettöl válik öntudatossá, hiszen melyik ország nem követett el hasonló bünöket a múltban?"

Hát persze. Én is ezt mondom.

Előzmény: juanhu (7535)