schgy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 7597
Az az ingyenélés, amiről írsz az lopás. Ugyanis a CSP-t, meg egyebeket szerintem csak technikailag kapja a szülő, valójában a gyereknek kellene adni.
Ennek persze ellentmond a mai magyar rendszerben az, hogy az első fiam születésekor a CSP-n kívül semmi sem járt nekünk, mert a feleségem orosz állampolgár. Vagyis csak a CSP az, amit tényleg a gyereknek szán az állam. Én bízom benne, hogy nem a szándékai, hanem csak a tökéletlen megvalósítás miatt.
Egyébként meg a gyereknevelést, mint munkát el lehetne ismerni és valódi árán megfizetni (pl. magasabb GYES, viszont a GYED nem tetszik, mert megint a szülő jövedelme szerint tesz a gyerekek között különbséget) és akkor a hatgyerekes szaporodásipari közmunkásoknak is kevesebb késztetésük van lopásra (no itt megint nem a mindíg is ezzel foglalkozókra gondoltam).
Szerintem ugyanis ennek nem segélynek, hanem fizetésnek kellene lennie és mint olyan kvázi munkaköri leírással is járhatna, amit lehet betartani és kapni pénzt, vagy lehet nem betartani és nem kapni (mint pl. a CSP-vel teszik mostanában a hat év feletti gyerekeknél).
A cigányok sem olyan szintig hülyék, hogy ha normális (persze ez nem a havi átlag 5000 Ft körüli CSP esetére igaz) és a gyerekek számával progresszíven növekvő pénzhez lehet jutni, ha pl. iskolába jár, de semmit sem kapsz, ha nem, akkor a "semmit sem kapsz"-ot válasszák.
Ja és persze ugyanez igaz a "magyar anyákra" is, mert bármi csak így működhet.
Egyébként szerintem jogból ugyanannyi van neked, vagy nekem is, mint bármelyik cigánynak, bár sajnálatos módon kevesebb segélyt vehetünk fel, mert valószínűleg mindketten kiesünk abból a körből, ahol még megkapható.
Amúgy pl. nekem 1997-ben Magyarországon 0 FT volt az éves jövedelmem és még fel is hívta anyám figyelmét (mert én már megint nem otthon lévén rábíztam a szükséges adóhivatali papírok beszerzését) egy volt munkatársam, aki akkor éppen az APEH-ben volt ügyintéző (persze pont ő volt az ügyintéző, mikor anyám bement és elég ritka családi nevem miatt persze rögtön rákérdezett, hogy anyám nem ismer-e engem :-) ), hogy ezért kaphatnék kb 15000 FT körüli mértékben valami támogatást, no persze, ha folyamodok. Nem folyamodtam, de tehettem is volna. Viszont nem hiszem, hogy azért, hogy az ilyen egyedi esetek kizárhatók legyenek, inkább azoknak sem kellene segélyt folyósítani, akik esetleg valóban rászorulnak.
Egyébként engem, veled ellentétben a lopás zavar jobban, mert a "családi pótlékon élősködés" az szerintem csak egy olyan szarul fizetett (a minimálbér jelenleg egy tizede) munkalehetőség, ahol a munkaszerződés ráutaló magatartással megköthető (a "magyar anyák" nem is sietik el a megkötését), a lopás viszont lopás.
Az egyéb ebben a körben elérhető segélyek jobban zavarnak.
De a lopás ellen sem a kemény kezű rendőrség, hanem az egyszerű, átlátható és megúszhatatlan következmények lenne a megoldás (persze ehhez egy normális rendőrség is kell).
schgy
Előzmény: Boarhunter (7596)