Avass Creative Commons License 2002.03.19 0 0 2040
Sziasztok
Mindezidáig attól volt hangos ez a fórum, hogy a körmendi szurkolás mien kultúrált, nem nagyon foglalkoznak az ellenféllel negatív értelemben. Most olvastam a Nemzeti Sport Online-ban az Alexe-ről szóló cikket. A másik oldal véleményét is szeretném megkérdezni, így tehát a körmendiekhez fordulok elsősorban (persze szeretném, ha nem csak Ők szólnának hozzá). Hogy tudjátok miről van szó az alábbiakban felkopiztam az ominózus cikket:

Kosárlabda: Azt szeretné, mindenki tudja meg, miként bánnak vele
Alexe: elég a románozásból!

S. T. R.

Elektronikus levél formájában üzent: elég a szapulásból!

Angolul kereste meg a lapunkat, anyanyelvén a román sajtót, ám a kinyilatkozás lényege ugyanaz: Antonio Alexe, a Falco román hátvédje azt szeretné, ha minél többen tudomást szereznének róla, mit kapott a körmendi tábortól. Elöljáróban annyit, éppen elég baj volt mostanság, ha Vas megye két együttese feszült egymásnak. Bõ hónapja egy pénztárgépszalag tett meg döbbenetes röppályát, és landolt Patonay edzõ halántékán, de volt ott köpködés (Zsebe Ferenc, a Marc elnyûhetetlen kosarasa éppen lapunkban tiltakozott, mondván, Alexe leköpte õt), anyázás, minden, amitõl borzong a jó érzésû sportbarát. Ezer szerencse, hogy a középszakasz elsõ körének Falco-Körmendje botrányoktól mentes volt, habár úgy tetszik, Alexe tettét nem felejtették el Körmenden.

Hallgassuk csak a Romániából érkezett kosarast!

„Egy kicsit mindig kaptam a szurkolóktól, mint ahogy a játékvezetõk is éreztetik velem, nem vagyok a szívük csücske - kezdett bele Alexe. - Ez rendben van. Azzal sincs nagyobb bajom, hogy cigányoznak, buziznak. De amit azon a meccsen kaptam, amellett már nem mehetek el szó nélkül. Büdös, koszos román voltam a körmendiek szemében, és olyanokat kiabáltak, hogy »Éljen Nagy-Magyarország!« Azt hiszem, ez már nem sportpályára való magatartás. Én ugyanannyi pénzért játszom itt, mint Romániában, ahol bajnokságot nyertem az Araddal; mégis szívesen jöttem ide, mert itt több jó csapat van, színvonalasabb a bajnokság. De most nagyon rossz érzéseim vannak, éppen ezért fordultam a nyilvánosság elé. Nem titok az sem, hogy a román vezetõket is értesíteni fogom, hadd tudják meg, mi történik Magyarországon egy román sportolóval. Azt hiszem, nem ez az út vezet az Európai Unióba..."

Ami az ominózus, Zsebével történt affért illeti, Alexe elmondása szerint a körmendi kosaras is pályára nem illõ kifejezéseket használt, noha a Falco játékosa beismerte: a köpésre így sincs magyarázat.

Panaszok a Prosport hasábjain

Csinta Samu

„Gyûlölünk, büdös Románia!" címmel jelentek meg a legnépszerûbb román sportnapilap, a Prosport hasábjain Antonio Alexe keservei. A lap az e-mail-üzenet formájában érkezett panaszáradatból idézi azt a passzust, amely szerint Alexe hozzászokott már a cigányozáshoz, a büdös románozáshoz, de amit a Körmend elleni legutóbbi találkozón hallott, minden határon túlmegy. A kosaras elsõsorban az „Éljen Nagy-Magyarország!" és a „Gyûlölünk, büdös Románia!" skandálásokat tartotta tûrhetetlennek. „Hat évet játszottam Magyarországon, de ilyen még nem fordult elõ velem - idézi a lap Alexét. - Egyetlen román sem hallgatna szívesen ilyesmit, és azt hiszem, Romániában is tudnia kell mindenkinek, mi történik a magyarországi lelátókon."

A kosaras a Vígh, Benczur játékvezetõi páros felelõsségét is felveti. Szerinte a bekiabálások hallatára a bíróknak azonnal meg kellett volna állítaniuk a mérkõzést, s kivezettetni a terembõl a mocskolódó szurkolókat, de õk csak mosolyogtak, „bizonyára azért, mert maguk is egyetértettek a szurkolói minõsítésekkel". Alexe azt állítja, hogy maga is elítéli a nacionalista megnyilvánulásokat, a sportban pedig végképp nincs keresnivalójuk a hasonló gesztusoknak. Azt azonban nem mulasztja el megjegyezni, hogy Magyarországon szerb vagy amerikai játékosok is szerepelnek, de még sohasem hallotta, hogy nekik bárki is gyûlölködõ hangnemben kiabálna be a pályára. „Sajnálom, és inkorrekt dolognak tartom, hogy a két ország közötti problémákért, félreértésekért én szenvedjek - fejtette ki. - És még valami: ha mindez fordítva történik, a magyar lapok kórusban üvöltöttek volna a szegény magyar játékos szenvedéseirõl a vad Romániában."

... hát ennyi volt. Hajrá OLAJ! (Gabci456: A KIPIHENT Bojan az Isten!)