Kedves Palocz,
Az elsö hogy amikor az USA-rol beszélsz akkor az más mint Amerikárol . Legalább is a függetlenségig.
Igazad van... de hol nem figyeltem erre? A XIX században már független USA volt, ugye? Akkor bizony még javában volt rabszolgatartás, és akkor adta ki Colorado és Kalifornia állam kormányzója az indiánok kiirtására vonatkozó utasitásokat.
A másik meg az hogy bizonyára tudod hogy nincs egy olyan hely a világon ahun annyira elismernék a mult hibáit mint itt.
Nem tudom, hogy igy van-e, ha igen, akkor az nagyon dicséretes és elismerendö dolog. Örülök neki, ha igy van. Csak vannak külföldre szakadt hazánkfiai (itt is a topicban), akik kötelességüknek érzik védeni az USA-t olyan dologban is, amiben még Eisenhower is elismerte, hogy hiba volt.
Persze nem kell azonositani öket USA-val, én ezt értem, nem is akarom USA-t a sárga földig lehordani - ahogy irtam is sok nagyszerü és jó dolog van itt, és sok remek dolgot is csinált.
Itt felszámolták a rasszizmust
Sajnos nem olyan könnyü felszámolni, talán az utóbbi 10-20 évre lehet ezt mondani, de elötte biztosan nem. 10-20 év pedig nem nagy idö.
Igazad van az indiánokkal kapcsolatban, és elismerem, hogy USA sokat igyekezett tenni a feketékért és indiánokért. Magyarországra ráférne egy kis tanulás ebben az irányban a cigányokkal kapcsolatban. Ám ez nem teszi semmissé sem a rabszolgaságot, sem az indiánok kiirtását. Ahogy irtam is, ha valaki levágja a kisujját, utána hiába siránkozik. USA is hiába tesz meg mindent az indiánokért - már nem lehet visszahozni öket. A lehetöségeihez képest azonban valószinüleg mindent megtesz - és ez a fontos!
Szóval csak arrol lenne szó, s nem is annyira a Te esetedben, hogy száljanak le az USA-rol azok a rosszindulatu emberek s bunkok akik ebböl sportot csinálnak itt
Persze, én sem szeretem az indokalatlan USA kritizálást. Én elismerem az elönyeit és nagyszerüségét is sok dologban, ez azonban nem jelenti, hogy a hibákat megszépitem. Összeségében azonban -ahogy már ezt is irtam- örülök, hogy USA van a vezetö helyen a világban, szerintem mindenki más rosszabb lenne.
Még valami, az hogy az itt élö magyarok, vagy amerikai magyarok, védik vagy a magyarázzák a dolgokat nem jelenti azt hogy fanatikus amcsik lennenek
Nem, persze, nem is akartam ilyet mondani, söt, azt is mondtam, hogy érthetö, hogy védik és szeretik ezt az országot, amely befogadta és otthona lett. Védjék is! Csak ez ne jelentse azt, hogy a hibákat elönyökké hazudjuk.
Mert ha nem mi akkor ki mondana ellent vagy magyarázna dolgokat mikor a sok " jóhiszemü" magyar szidja, hülyézi, stb az USA-t?
Persze, igazad van, meg is kell magyarázni a dolgokat.
Vagy maradjunk csendbe s igy legyünk jó fiuk?
Nem, ezt semmiképp se tegyétek! :)
Ha jobban körülnézel az index politikai foruman, láthatod hogy a nagy része azzal szorakozik itt hogy szapulja Amerikát.
Van benne valami sajnos. Sokszor tényleg az irigység vagy nem tudom mi munkál az emberekben, nem tudom miért. El kell ismerni, hogy _ma_ USA egyike a legjobb országoknak (ha nem a legjobb, csak ne dobjon le megint atombombát!), vannak hibái, de ettöl még sokat lehetne tanulni töle. És kellene is szapulás helyett. Nem értem, miért nem lehet a jó dolgokat ellesni onnan, ahol már ki lett próbálva és müködik. Persze ezt ésszel kellene csinálni, és nem mindent gondolkodás nélkül átvenni, de hát azért ez csak nem lehet olyan nehéz.