Kedves Vata,
Meg tudod mondani, hogy mire alapozod ezeket a számokat?
Olvastam.
Én úgy tudom, hogy az indiánok jó része az európaiak által behozott betegségekben halt meg, tehát nem ki lett irtva (ezzel még csak véletlenül sem állitom azt, hogy nem öltek meg SOK indiánt...
A számot persze roppant nehéz igazolni (ha nem lehetetlen), de a módszerek mindenesetre holocausra emlékeztetnek: a XIX. században
Colorado és Kalifornia állam kormányzói hivatalosan szólították-e fel az állam lakosságát, hogy minden útjukba eső indiánt
kiirtsanak, miközben állami költségvetésből
finanszírozták a halálbrigádokat.
Amerika "felfedező" gyarmatosítói a helyi
csecsemőket (akkor még komoly készlet állt
rendelkezésre) kutyaeledelként használták, a
lemészárolt felnőtteket pedig széthasított marhákként lógatták fel a verandákra, hogy, egy-
egy női mellet leszelve, legyen mit főznie a rabszolga-szakácsnak a fehér betolakodó feinschmeckerek ebédjére, miközben, jeles szórakozásul, a férfiak herezacskóit pénztárcaként használták azok a conoisseurök, akik tudták értékelni az igazi egzotikumot (lásd Stannard könyvét).
A rabszolgákkal kapcsolatban pedig az nem világos, hogy szerinted ennyit öltek meg, vagy ennyit hoztak be az országba?
Ennynek okozták közvetve vagy közvetlenül a halálát.
Arról nem beszélve, hogy az USA már igencsak megfizetett ezért a bűnéért...
Hogyan? Én csak a polgárháborúra tudok gondolni, mint fizetségre, ugyanakkor óriási haszont is produkát a rabszolgamunka, részben ennek köszönhetö, hogy gazdaságilag meg tudott erösödni. (Persze más tényezök is fontosak voltak ebben).
Ha tudtuk volna akkor, amit most tudunk, akkor magunk szedtük volna a gyapotot.". Most már késő.
Értem én, de hát erre csak a vállamat tudom megvonni. Ha valaki levágja a kisujját, akkor utána hiába bánkódik, nem tudja visszaragasztani. Most már késö bánkódni - söt, nem is bánkódni kell, hanem szembenézni a múlttal, egyenesen, beismerni, hogy igen disznóság volt a rabszolgaság, Hirosima, stb. És nem magyarázkodni, hogy "de a japánok megérdemelték". Ahogy mondtam, USA nem lesz kissebb, rosszabb attól, ha elismeri a múltbeli hibákat, bünöket, ellenkezöleg, ettöl válik öntudatossá, hiszen melyik ország nem követett el hasonló bünöket a múltban? Nem sokat lehet mondani, azt hiszem.