cfk
2002.03.13
|
|
0 0
25
|
Hello novoil!
Nekem is teszik! jók a kérdéseid remélem kitárgyaljuk rendesen a témát.
Tervező, a tervezési fázisban igazából nem kell tudni hogy ki a kivitelező, a helyszininél itt az első probléma. Az ÉME-t teljesen céghez kötött technológiára adják ki. Ugyan azon technológiát építő cégeknek más más az ÉME száma. Tehát nincs más lehetőség mint az hogy a tervezőnek kell az engedélyhez szükséges dokumentációkat elkészíteni. Neki kell a felelőséget válalni a szerkezetért és a rétegrendért. Azt hogy a hatóságok mennyire vannak erre felkészülve arról regényt tudnék írni. A következő a kivitelező, neki is meg van a saját felelősége. Én rendszeresen ellenőrzöm hogy a vásárolt anyagoknak van-e ÉME-je, na itt is vannak érdekes dolgok. Csak példának az OSB-nél sincs mindnek minősítése, de találtam már hőszigetelő anyagot is minősítés nélkül. Ez azért érdekes mert az egyértelmü hogy ÉME nélkül nem hozható forgalomba egyetlen építőanyag sem. Most pont egy olyan helyen dolgozom hogy 80 méterre tőlünk építenek egy házat / nem tudom minek nevezzem / kb 1 méteres osztásu függőleges tartóvázaára vizszintesen 30 cm osztással normál tetőléc kerül és erre fém alátéttel csavaroznak fel 3 cm vastag styrodur C extrudált polisztiról hablemezt, gondolom ezt üveghállózák le és vékonyvakolatot huznak rá. Átlehetne rajta szaladni, mert az üveggyapot és a gipszkarton sem jelent igazán komoly akadályt a belső felületén. Na!! szerintem itt kezdődnek a problémák és nem ott hogy egy cég tagja vagy nem tagja egy szakmai csoportnak /MAKÉSZ/. Mert ugye ha ebbe csak megfelelő referenciák és a megbizhatóság bemutatásával lehetne bekerülni akkor jelenthetne valami rangot,de itt még nem tartunk. |
Előzmény: novoil (20)
|
|