jinjang Creative Commons License 2002.03.06 0 0 314
Egy igen kezdő fordul most igen primitív problémájával a nagyérdeműhöz.
Van egy tömböm (legyen $sor), amit ciklus állít elő, vagyis minden egyes alkalommal új értékeket kap. A tömbben egy azonosító szám, egy évszám, és egy karakteres számozási adat van (ez utóbbi legyen $szam). Azért karakteres, mert másképp nem lehetne bevinni pl. azt, hogy 10-11. szám.
Egy HTML oldalban kell megjelenítenem a $sor elemeit, persze annyiszor, ahányszor végigfut a ciklus. Eddig oké.
De rendeznem kell őket évszám szerint. Mivel adatbázisból kapom a tömb elemeit, és eleve rendeztettem a lekérdezésnél évszám szerint, azt is meg tudtam csinálni a php-ban, hogy figyelje, mikor változik az évszám, és akkor kezdjen új sort a HTML-táblázatban, addig pedig csak egyszer jelenítse meg az évszámot, a többinél csak a $szam értékét.
Na de az azonos évszámhoz tartozó soron belül még rendeznem kellene számozás szerint. Csakhogy ez nem megy, hiába rendezve kérdezem le az adatbázisból, mert a sorrend így jön:
1. sz.
10. sz.
11-12. sz.
2. sz.
stb.
Arra gondoltam, hogy ha már úgyis egy if-szerkezettel figyelem, hogy meddig jönnek a ciklusban azok a sorok, amik egy évszámhoz tartoznak, addig minden egyes sor $szam eleméből csinálok egy integer tipusú $szamint-et és ezt is beleteszem a $sor tömbjébe, aztán összegyűjtöm a ciklus által létrehozott $sorokat egy $gyujto tömben, így kapok egy többdimenziós tömböt, amit a végén rendeztetek a $szamint alapján.
a./ lehet-e ilyet csinálni és hogyan?
b./ ha igen, és már rendeztettem a $gyujto tömböt, hogyan nyerem ki belőle a $sor-ok $szam elemeit, hogy megjeleníthessem?
Ja, és a lényeg! Mindezt PHP 3-ban!