Én győri vagyok, és még emlékszem a nyolcvanas évek közepére, amikor szinte minden meccsen telt ház volt, ami akkoriban 28000 nézőt jelentett. A bajnokság évében 19500 volt az átlagnézőszám, ami a 4 nagy nyugati bajnokságban is jó átlagosnak mondtható. Azokban az években a környezetemben teljesen mindennapos dolog volt, hogy az ember éves bérletet vett (különben jó esélye volt, hogy nem jut be), és hétvégente meccsre járt. A fociról volt szó a munkahelyeken, iskolában, mindenütt, egy-egy meccs társadalmi eseménynek számított errefelé.
Szóval nem lehetetlen megtölteni nálunk egy 30.000-es stadiont, csak ahhoz foci kell. Nem spanyol szinvonal, de mindenképpen érdekes és szinvonalas küzdelemmel. Ha abból indulok ki, hogy 5-10 éven belül szeretne a magyar futball komoly előrelépést produkálni, akkor el tudnám fogadni, hogy stadionra is kell a pénz.
Ugyanakkor szkeptikus is vagyok. Egyrészt véleményem szerint nulla az esélyünk, hogy elnyerjük a rendezést, és ezt összevetve a kb. 500 milliárdos költséggel, elég soknak érzem (még akkor is, ha ennek javát nyilván akkor költenénk csak el, ha nyernénk).
Másrészt szerintem a természetes sorrend a fejlődésben valami olyan lenne, hogy először kezdjen el fejlődni a focink, és majd az érdeklődés növekedésével készülnének az új stadionok, akkor amikor ki is lehet már őket használni. Ennek következménye az, hogy én korainak érzem a 2008-as időpontot. Egyrészt az esély is kicsi rá, másrészt most még nagyon sokat kellene áldozni rá, míg mondjuk 2016-ban sokkal kisebb áldozattal is sikerülhetne (addigra jobban állna az ország), harmadrészt - és ezt nagyon fontos szempontnak tartom - szerintem 2008-ra kizárt, hogy ütőképes csapatunk legyen. Márpedig én akkor szeretnék itthon EB-t látni, ha van egy olyan csapatunk amelyik esélyekkel indul, és nem a pofozógép szerepét játssza el.
Végül nem értem Kaposvár jelölését. Elnézést kérek a kaposváriaktól, de fel nem tudom fogni, hogy mi alapján döntöttek mellette. Ott van Zalaegerszeg, Szombathely, Pécs vagy az ország túloldalán Nyíregyháza, amely városok sokkal nagyobb focimulttal rendelkeznek, (az első kettőnek manapság is jó csapata van, és népszerű is arra a foci). Ráadásul egy stadiont nem csak az EB-re kellene építeni, hanem utána ki is használni azt. El nem tudom képzelni, hogy erre Kaposvár képes lenne. Se támogatói anyagi bázis nem lenne elég, másrészt a potenciális közönség is túl szűk (túl kicsi maga a város és a vonzáskörzete). Tudom, volt ellenpélda (pl. Dorog), de az egész más rendszerben működött. Piaci alapon ez elképzelhetetlen.
Ja, és egy kérdés jut eszembe: Felépítünk egy új stadiont, de mi van a Fradi és az Újpest stadionjaival? Nem azokat lenne érdemes inkább feljavítani? Így ezek legalább ki lennének használva később is...