Őőő nem értem ezt a Heroes 2-re való utalást, bár kétségtelenül jó kis játék :)
Amit tehát Te állítasz, az nem kevesebb, mint hogy egyrészt az idő nem Isten teremtése, hanem tőle függetlenül létezik, másrészt - az előbbi állításból következőleg - Isten valójában nem is Isten, mert nem oka minden létezőnek (így az időnek is), vagyis nem abszolút.
Körülbelül így is gondolom, máshogyan nem lehetne valaminek a létével bizonyítani önnönmaga nemlétét.
Azonban feltételezhetjük az időről, ha egy értelmes tudat hozta létre, hogy egyenletes. Viszont az idő relatív módon magában hordozza végtelenségét. Gondoljunk a gravitációs vöröseltolódásra: minél közelebb vagyunk egy nagy tömegű testhez, annál lassabban telik az idő. Ezért tolódnak a kék tartományba (Doppler effektus) a távolodó galaxisok mivel más rendezetlenségi sebességgel (vagyis idő) léteznek. Minél távolabb van az anyag a feltételezett anyagsűrűségi középponttól (pl. ősrobbanás) annál jobban gyorsul. Ha visszatekintünk, és volt is egy kezdet, akkor emiatt annak ismételten a végtelenbe kell mutatnia, mert ahogy sűrűsödik az anyag úgy lassul az idő. Friedman szerint összeomlik és így ismétlődik a végtelenségig. Vagyis ismétlődne, mert nekünk szemlélőnek ez a végtelen ideig tart. A folyamat a képzetes idősíkon folyik le ilyen leírhatóan. Itt jön be a Rend, amit miért ne lehetne viszonyítani, hiszen ha mostani állapothoz tesszük, megtehetjük, hisz itt vagyunk. A Rendnek két állapota lehetséges, ami ugyanazt eredményezi a semmit. A végtelen eloszlás és a zéró sűrűség = semmi, mégis egymás ellenpólusai. Kapcsolat köztük, ami jelen van a semmin kívül, a káosz, a rendezetlenség mértékének sebessége vagyis az idő. Kb. én így értettem az előző hozzászólásomban a dolgot. :)
feloldhatatlan fogalmi ellentmondást hordoz (ti. a rendetlenség, káosz az oka a rendnek), ennek következtében pedig tarthatatlan
Hagyományos fogalmaink szerint igen, de gondoljunk a Yin és a Yang-ra. Vajon azon kapcsolat szerint is elfogadhatatlan?
Ami pedig nincs, arról nem is állíthatunk semmit, azt sem tehát, hogy rendezett.
Jelen viszonyítási rendszerünkben mondhatjuk, mert számunkra sohasem következik be az esemény, így képesek vagyunk róla fogalmat alkotni. Itt is előjön a dolog, hogy ha saját állapotában vizsgáljuk a dolgot egy zárt szobához hasonlóan, amiről nem tudod eldönteni hogy mozog e vagy áll, akkor hogyan feltételezed a viszonylagosságot?
a rend mindig a valamik között fennálló viszony jelzője
Ha a rendnek 2 állapota van viszonyíthatom önmagával, szemmel láthatóan mi is megfigyelhetjük a folyamatos hasonulást az idő folyásának tükrében, mert a részesei vagyunk.
De az, hogy ez a tény miben változtatna azon a másikon, hogy Isten teremtette az anyagi világot, nem értem.
Ha ő teremtette az anyagi világot, akkor az azt működtető folyamatok a káoszt képviselik, annak eltüntetésére törekednek vagyis a teremtő,a nevével és tanításokkal ellentétben maga a sátán. Alkotott, hogy pusztuljon és vele saját maga is?
hogy honnan is van az anyag, mi létének oka, milyen "jogon" létezik
1. anyag=energia
2. energia sűrűség=gravitáció
3. túlzott energia sűrűség=energiájukat szétsugárzó csillagok, végtelen kicsi fekete lyukak (a rend 2 pólusának analógiáji, felfedezhetjük a káosz törvényeit itt is)
4. látható anyag, fényenergia, idő, gravitáció, mind ugyanannak a dolognak a megtapasztalható formái, a káoszé
5. káosz = a rend 2 pólusa közötti végtelenszámosságú megfeleltetés, önigazoló információáramlás a létezés alapja.
6. létezés értelem = a káosz végtelen folyamatában biztosan bekövetkező számunkra legmagasabbrendű esemény.
7. a legmindenhatóbb teremtény is csak 1 létező, 1 az intelligenciák sorában.
Ha az 5-ös ponttól megfordítjuk a sorrendet az 1-es felé, akkor megkapjuk, hogyan keletkezik a semmiből anyag.
Uhh nagy nehezen kiszenvedtem így hajnalban. Remélem valamennyire felfoghatóan le tudtam írni, hogy ÉN miként látom a dolgokat. Ez is csak egy szemlélet a többi közt, ami nem helyezi magát egy másik elé vagy mögé. :)