Azzal egyetértek én is, hogy legnépszerűbb Magyarországon is a foci. Mint majdnem mindenütt.
De ez attól is van, hogy ahol nincs semelyik labdajátékban kimagasló csapat, ott első a foci. Ahol van ilyen, ott nem. Kíváncsi lennék Szolnokon, Körmenden, Veszprémben mi a helyzet. Kaposváron - elnézést, ha rosszul tudom, javíts ki - talán azért nem a legnépszerűbb a kosárlabda ma (még), mert a sportágnak nincsenek olyan hagyományai, mint máshol, míg jó focicsapat nem olyan nagyon rég még volt. (Az én tudomásom erről az én emberemlékezetemig terjed visszafelé, tehát lehet, hogy volt régen is jó kosárlabda Kaposváron.) Első osztályú focicsapata volt a Kaposvárnak, de kosárcsapat nem pl. a 80-as években.
Sajnos az a 7-8 ezer ember már csak annyi focimeccsen van, amennyi kosármeccsen is lenne ennyi ember, ha beférne. A meccsek jelentős részén persze nincs helyszűke, de azért rangadókon van. Focimeccs ilyen szerintem évek óta nem volt. De emléxem olyan évre, amikor a ZTE játszott kosárdöntőt, hogy a stadionjuk is megtelt volna a meccsre. Tudom, az időnkénti teltház még nem érv a bővítés mellett, de a focinál még ennyi érvet sem látok. Tény, hogy a stadionok is pocsék állapotban vannak, de csarnokokról is ez a hír járja. Legalábbis ha nem is az állaguk, de a körülmények elég rosszak. Főleg a helyszűke. Azzal nem értek egyet, hogy ne kellene nagyobb hely.
És még valami: sportcsarnokok esetében nem csak a kosárlabda miatt érvelek, hanem a többi csapatsport mellett is, sőt, kulturális rendezvények mellett is. Tudom, Fehérvár ebből a szempontból a legrosszabbak között van, de azt nagyon rossznak tartom, hogy nincs egy normális városi sportcsarnok. Mondom, nem csak a kosárlabda miatt. Talán Debrecenben, Egerszegen, Pécsen, Miskolcon van, de most hirtelenjében több város nem jut eszembe. Sportcsarnokokat nem egy sportág miatt kellene építeni, kulturáltabbá tenni, hanem több miatt, és más rendezvények miatt is. A kétmilliós Budapestnek - sőt az országnak - a tűz előtt egy olyan csarnok volt a legnagyobbja, amelyik kb. 10 ezer embert tudott befogadni akkor, ha valami kispályás esemény volt, de ha jégkorong vagy atlétika, már csak kb. öt(!)ezret. Ez azért elég szégyenletes.
Üdv
Pistike