Íme a "roppant alapos " kisALföld cikke / csak a lényeg maradt ki : az agresszív cédulagyíűjtés.
NYOMOZÁS MAURER ELLEN
2002.02.27. szerda
Lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűncselekményének alapos gyanúja miatt vizsgálatot indított és nyomozást rendelt el Maurer János, a megyei közgyűlés alelnöke ellen a megyei rendőrkapitányság.
(illusztráció)
A megyei közgyűlés alelnökét, a Centrumpárt színeiben képviselőjelöltként induló politikust azóta gyanúsítottként már ki is hallgatta a rendőrség, s vadászfegyvereit lefoglalták. Az érintett a gyanúsítás ellen panaszt nyújtott be a Győri Városi Ügyészségre.
Maurer János autóját – amelyet fia vezetett – február 21-én, Várbalogon vonták közúti ellenőrzés alá, miután állampolgári bejelentést kapott a rendőrség arról, hogy az autó vezetője furcsán viselkedik. Az ellenőrzés során a rendőrök két darab vadászpuskatöltényt találtak a gépkocsiban. Maurer fia arra hivatkozott, hogy édesapja vadász, s érvényes engedéllyel rendelkezik. A rendőrség ellenőrizte az adatokat, s arra a megállapításra jutott, hogy Maurer János fegyvertartási engedélye január 29-én lejárt. Mindez a jog szerint úgy minősül, mintha nem lenne engedélye, ezért a rendőrség lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűncselekményének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el Maurer János ellen.
A Csornai Rendőrkapitányság – tekintettel arra, hogy Maurer a körzetükben lakik – azzal a kéréssel fordult a megyei rendőr-főkapitánysághoz, hogy az ügyet ők vigyék tovább.
Az ügy átkerült a megyéhez, s február 22-én három nyomozó – miután előzetesen egyeztettek az érintettel – kiszállt Csornára, s lefoglalta Maurer János hét darab vadászfegyverét a hozzá tartozó töltényekkel együtt.
E hét hétfőjén a vizsgálati osztályon gyanúsítottként kihallgatták Maurer Jánost. A Centrumpárt színeiben az országgyűlési képviselő-választáson ringbe szálló politikus megkeresésünkre azt válaszolta, elismeri az adminisztrációs hibát, igazolványa valóban lejárt, elfoglaltsága miatt azonban késett a lejárt engedély meghosszabbításával. „A szabálysértést nagy valószínűséggel elkövettem, az ezzel járó felelősséget vállalom” – közölte Maurer János.
– Maurer János panasza, amelyben kifogást nyújt be a rendőrségi nyomozás elrendelése ellen, hétfőn délután megérkezett a Győri Városi Ügyészségre – közölte érdeklődésünkre Takács Péter vezetőügyész, aki elmondta azt is, a panaszt még nem bírálták el, a döntés azonban rövid időn belül megszületik.
– A rendőrség, ha még nem zárta le a nyomozást, rövid időn belül le fogja zárni – közölte Takács Péter, s hangsúlyozta azt is, bár az ügyészségnek a törvény szerint harminc nap áll rendelkezésére, a döntésre várhatóan nem kell tíz napnál többet várni.
Koloszár Tamás