SÜKÖSDG-PANEREAI: Kösz az infót a COSC kvarc minősítésről! Esetleg konkrétan is meg van a mérés menete? Ha igen osszátok meg velünk!
PANERAI: Ami - új, egy éves - IWC Portofinóval (automatával) én találkoztam, abban Jaeger werk volt. Biztos van ETA is, és az IWC nyilván nem dicsekszik ezzel. Ugyanakkor Neked az óráddal feltehetően peched volt, azért ez nem jellemző az IWC-re!
TE_O: Persze, általánosságban nem! De mik a kritériumok? Ugyanis nem egy régi "tucatwerk" (persze csak a legjobban sikerültek) ugyanolyan tartósnak és pontosnak bizonyult egy majd évszázados nyúzás alatt! A Suzuki-Merci hasonlat meg nem egy árkategóriás kocsikat hasonlít össze! Azonos árkategóriában van nyilván csak értelme az összehasonlításnak!
GLASHUETTE: Nem jártam sem az ETA műszaki fejlesztésén, sem a PATEKnál (sajnos). Én nem bátorkodnám ilyen lazán eldönteni, hogy hol van komolyabb szellemi kapacitás. Nézdd meg az ETA által jegyzett LEMANIA kisszériás percütős, tourbillonos stb... werkjeit, és szerintem el fogsz kicsit Te is bizonytalanodni! Van ott is kapacitás (és van még sok más cégnél) is. Mielőtt félreérted - eszem ágában sincs az ETA-t a PATEK mellé, pláne fölé helyezni, de azért teljesen nullára se értékeld őket! Az, hogy mi kerül gyártásba, és milyen mennyiségben, azt pedig általában nem a műszaki fejlesztés dönti el!
- Az EL-Primero témát meg kérlek hagyjuk. Korábban már részletesen körüljártuk a témát, épp én boncolgattam, hogy miért finomabb az oszlopkerekes El-Primero kezelése, és most ezt olvasod vissza a fejemre! Láthatóan nem akarod megérteni, mit próbáltam mondani. De azért rákérdeznék - hol láttál Te műanyag csapágyakat a 7750-ben? Van benne egy darab műanyag távtartó elem, amelynek nincs is mechanikai igénybevétele, a többi tisztességes fémmunka, minden fontos tengely kőben csapágyazva!
Általánosságban mondanám - részemről vitazáróként - hogy a minőségi órák világa a technika és a művészet határterületein mozog. Lehet értékelni műszaki berendezésként, de műtárgyként is. Egy műtárgy értékét pedig soha nem lehet szigorúan objektív, racionális szempontok alapján megítélni, mert akkor egy Picasso v. Goya nem érne többet pár tízezer forintnál. Fogadjuk el, hogy vannak olyan szubjektív szempontok, amelyek racionálisan nem mindig támaszthatóak alá, mégis - az ember márcsak ilyen - ezek sokszor a legfontosabb szempontok. De nem kell tudni mindenáron megmagyarázni őket! Én tudom, és elfogadom, hogy az El-Primero értékesebb, mint egy 7750, de nem akarom mindenáron észérvekkel ezt megmagyarázni, mert nem fog sikerülni, sőt lehet, hogy szigorúan műszaki összehasonlítgatásban végül ő marad alul! De azt sem akarom megmagyarázni, miért szeretem jobban a rántott csirkét, mint a kaviárt. Jobban szeretem és kész!
ORAGYUJTEMENY