doncike Creative Commons License 2002.02.25 0 0 176
Kedves IAF!

Nyilván az én hibám, ha ennyire félreértettél. A szóban forgó kitétel ("erkölcsileg magasabbrendű") nem az én véleményem, hanem szerintem azok egy (nagyhangú) része gondolja ezt a saját véleményéről, akik a hadkötelezettséget kizárólag a hazafiság és hazafiatlanság mentén értelmezik.

Hogy ebbe mennyire beletrafáltam, azt szerintem az is mutatja, amit írtál: egy HEL-fórumról Lányi "Szuronykirály" Zsolt hazaárulózva távozott.

Az a véleményem, hogy ha egy fórumot a hadkötelezettség köré építesz, akkor az szükségszerűen fog ilyen vitába torkolni. Mégpedig azért, mert szerintem a hadkötelezettség "jósága" vagy "nemjósága" önmagában nem értelmezhető (ahogyan egy F-16-osé vagy egy Gripené sem). Hiába akarsz akár politikailag semleges (minden pártot meghívsz), akár politikamentes (egy pártot sem hívsz meg) fórumot, ha a hadkötelezettség léte vagy nem léte van a fókuszban, akkor csak világnézeti, személyes értékrendi alapon álló vélemények fognak ütközni, senki nem fogja meggyőzni a másikat, mindenki elmondja azt, amit már eddig is elmondott ötvenszer.

Remélem, sikerült világosan fogalmaznom.

Egyébként a magam részéről én is inkább arra hajlok, hogy "csak az menjen katonának, aki ilyet szeret", de a HEL helyében én nem biztos, hogy csak a "frontális támadással" próbálkoznék.