nos, lét emberi definíció. axióma, nem lehet definiálni, mert mindenképp benne lenne a létezés valamely szinonímája.
szerintem a lét (ami emberi definíció, következésképp csak az emberre, és az általa megfogalmazott és felfogható dolgokra vonatkozik) csak akkor nyer értelmet, ha valamilyen magasabb intelligenciát feltételezünk.
ez viszont (számomra) kiscsit ellentétben áll azzal, hogy NAGYON nem vagyok vallásos
a magasabb intelligencia, vagy akármi valamire "kitalált" minket.
ez a gondolat azért van, mert az emberi gondolkodás (márahol van) olyan, hogy az értelmet keresi. illetve pontosabban az enyém ilyen, de szerintem ez a afféle "gyárilag csomagolt kiegészítő". mert általában mindenki azt kérdezi, hogy "ennek mi értelme volt?"
na, de az értelemkeresés emberi dolog, mint minden amit csinálunk, és mint ilyen, korlátolt.
a létet csak úgy tudom elképzelni, hogy valami értelme van, ezért feltételezem, hogy van is. pedig lehet, hogy a "magasabb intelligencia valóságát", már ha van olyan náluk, fel se bírom fogni, mert minenről emberi módon gondolkodok
de pl. mér van egy kaktusz? annak tudomásom szerint nincs tudata, csak egyszerűen van. de miért?
miért? - okkeresés
azt már tudjuk, hogy hol, hogyan, mikor, mivel, milyen körülmények között, min etc.
de az alapvető okkal nem vagyunk tisztában.
pl. a tudósok nagy bőszen kutatnak mindenfélét, de hogy miért? és az egész mindenséget atomokkal akarják megmagyarázni!!!!