cosmopolitan Creative Commons License 2002.02.22 0 0 6690
Vata,

Lehet hogy válságban van az oktatás itt Amerikában, lehet hogy nincs. Mint szülő (elsős a nagyobbik fiam egy középiskolában) az adott helyen ezt én nem tapasztalom. Sőt! Pl-az egyetemre való felkészités itt különösen alaposnak és jól szervezettnek tűnik. Az első tájékoztatást az iskola már a 8. évben megtartotta. Most volt éppen egy év múltán a második, hatalmas arányú szülői részvétellel. Meg vagyok lepve az egésznek az alaposságán, mit mondjak. Azt hiszem, minden elképzelhető információt megkaptunk. Ez többek között gyakorlatilag hónapokra lebontott teendőket jelent a tanulást illetően, évekre előre. Az iskola egy külön személyt alkalmaz, aki csak ezzel foglalkozik (college advisor). Igaz, ezt itt mi szülők külön finanszirozzuk, nem volt rá állami keret. Az egész SAT és SATII vizsgákra való felkészülés eredménnyel kell, hogy járjon. Minden nagyon szervezett, a gyerekek is nagyon sokat tanulnak. Most éppen siszünet van, de csak ami házifeladatot erre feladtak... Ma a fiam egész nap Shakespeare-t elemzett. A matek szintúgy, ez itt nem gyengébb semilyen magyar elit sulinál.
Az általad idézett felmérésekhez hasonlóakat sok országban lehetne találni.
Ami viszont feltehetőleg tényleg válságban lehet az a mérnöki terület. Alig láttam amerikait múltkor egy detroit-i út során fontos mérnöki vállalatoknál. Ugyanaz lehet programozóknál is. Ennek nem tudom, mi az oka. A fiam iskolájában sem érdeklődnek a gyerekek ezek iránt a dolgok iránt.

Előzmény: Vata (6682)