Kedves Doncike!
A "légi mozgékonysági" dolgot nem teljesen értem, talán ha egy kicsit részleteznéd, hogy miről is van szó! Miért kéne későn indulniuk. Vagy Te preventív szinten gondolkozol?
Valahogy úgy sejlik bennem, hogy Te mindenképpen kreálni akarsz egy kézzelfogható ellenségképet, hogy legyen "alapunk" egy a "hadsereg" megszervezéséhez. A többség eddig elfogadta, hogy nem egy hagyományos értelemben vett, tömeges támadás jelenti ma a legfőbb veszélyt. Ebben a jelek szerint egyetértünk. Akkor miért kéne az Általad néven nevezett országokat egyik kiindulási "alapul" vennünk? Ezzel az erővel vehetnénk, akármelyik, jelenleg velünk jelenleg még nem határos országot is, mert potenciálisan veszélyt jelenthet(!!!!!) ránk nézve. Ha már készülünk, készüljünk komolyan! (Bocsánat a túlzásért!)
Lehet, hogy fordítva ülök a lovon és rosszul látom a dolgokat, de a felvázolt és jelenleg is működő folyamat elég logikusnak tűnik számomra és nem is hordoz különösebb, mások számára esetleg provokatív elemeket.
Az sem értem, hogy akkor honnan is kéne elindulnunk a "hadseregünk" szervezésénél? A NATO-követelményekben egyet értünk. Vállaltuk. A "kiinduló alap második felében viszont nem szabadna "részletekbe menni", ha egyszer a szakemberek azt mondják, hogy jelenleg nem áll fenn ilyen jellegű veszély.
Szerinted a biztonságpolitikai helyzetfelmérés mit jelent? Ez valóban egy általános megfogalmazás, ami magyarra lefordítva kb. annyit tesz, hogy kielemezzük (ahogy Te nevezted: "a diplomaták és kémek" által szállított) információkat. A valóságban ennél azért kissé összetettebb a dolog, de ezt Te is valószínűleg tudod, csak egyszerűsítetted a dolgokat. Az első lépés, véleményem szerint mindig a helyzet pontos felmérése és a probléma (cél) meghatározása. Mintha Te is valami ilyesmire gondolnál, de talán másképp látod a helyzetet és a célt.
Nem tudok azzal egyet érteni, hogy a jelen helyzetben konkrét támadó ellen kéne készülnünk. Amíg a támadás nem valószínű, addig igen is egy általános védelmi potenciált kell fenntartani, ami a társadalmunk lehetőségeinek (nők, gyerekek, HEL, általános eü állapot, stb. stb.) és a nemzetközi kötelezettségeinknek megfelel. Az alapul szolgáló biztonságpolitikai helyzet valóban nem csak tőlünk függ, de legalább mi tegyünk meg minden ésszerű lépést annak érdekében, hogy a helyzet jobb legyen és ne rosszabb.
Talán ha elmagyaráznád, hogy miért kéne "konkrét ellenségképpel borzolva" a kedélyeket megállapítva kiépítenünk a MH-t, amikor a cél a minimálisan szükséges erővel történő, kollektív (szövetségi) elrettentés. Talán már mondtam, ennek egyik alapozó eszköze a bizalomerősítés!
"Remélhetően" kellően bonyolult voltam.
Üdv: Hamburger