tibor0322 Creative Commons License 2002.02.15 0 0 313
> Savas eső lenne nálunk is?
- igen. A víz savtartalma megnőtt (környezetszennyezés), ma már nem tűnik jó ötletnek esővízből permetezni, én inkább állott kútvizet használok.

> Kicsit szigorúbban kell majd metszeni
- minél jobban metszed, annál jobban nő. Fiatal fánál fontos, hogy most tudod kialakítani a koronáját.

> készülök lemosózni
- jó, ha permetezés után 2-3 napig nem lenne fagy, eső (csapadék) ami lemossa. Ezért (is) szoktam igyekezni a metszéssel, hogy ne vegyszeres fákon mászkáljak, meg amit levágok, azt ne permetezzem feleslegesen. Mészkénes lemosó meg akár a frissen metszett ágaknak is segíthet a beszáradásban. Én 5 fok felett már neki szoktam állni lemosni, szomszédom szerint 15-20 fok alatt nem használ semmit (de ő minden mást is jobban tud :)

> cseresznye-termést felzabálták
- cseresznyelégyre tippelek ("neonosan csillogó zöld szine van"), tehát akkor kukacos a gyümölcs (merthogy abból kel ki). Lemosó permetezés(ek) nem ártanának a fának (_szerintem_) !
- Virágzás után legalább 1x (de akár 10 naponta 3x is, ha az idő engedi) BI-58-al (büdös, erős kontakt gyomorméreg) szoktam (a kötést segítendő lombtrágyával együtt) permetezni. Cseresznye érésekor nem szabad permetezni (a fenti méreg hatása elvileg 30 napos, tehát cseresznye érése előtt legalább ennyivel előbb abba kell hagyni, de a mostani kiszerelésekben már nincs annyi méreg, mint régebben volt). Nálunk érés közben tetük, esetleg szövőlepke(?) hernyói szoktak megjelenni. Tetük ellen csak permetezés használ (vége a gyümölcs evésének), míg hernyók ellen égetés is szokott használni.

_szerintem_