belfera Creative Commons License 2002.02.12 0 0 1281
Igaz ugyan, hogy már elültek a szombati meccsek hatására keletkezett indulatok a fórumon, nem is szeretném, ha újból fellángolna a vita, de úgy érzem, hogy mindenképp el kell mondanom a véleményem a Körmend kontra Alba kontra Olaj témában - még ha rá is megy az egész éjszakám. :-)
Sajnos ígéretemmel ellentétben a ma estéből holnap reggel lett, de azért klubhovatartozástól függetlenül ajánlom mindenki figyelmébe észrevételeimet, melyeket próbáltam semlegesként megírni.
Anyázni nyugodtan lehet, de ha kérhetem ne rontsuk ezzel a topik színvonalát, ezért inkább mélben küldjétek a véleményeket.

Nem láttam ugyan az Alba-Olaj meccset, de a rengeteg vélemény alapján a következőket feltételezem (eddig konkrét, nem?):

Az Olaj játszotta kemény, férfias játékát, amiben az Alba próbálta felvenni a versenyt a szolnokiakkal. Az ebből kialakuló össznépi birkózás nagyon megzavarta a játékvezetőket, akik rengeteget hibázva, nem épp konzekvensen vezették a találkozót. Látatlanban nem mondom, hogy a hazai csapatnak fújtak, az viszont sokat mondó adat, hogy a vendégeknél 3 center is kipontozódott, a két kezdő összesen 29 percet tölthetett a pályán. Az is elgondolkodtató, hogy ugyanezen Szolnok ellen az előző fordulóban 8 faultot fújtak, most pedig 34-et. Kicsit furi, nem?

Az utolsó támadáshoz csak annyit tudok mondani, hogy szívesen megnézném a két táborral közösen. Csakúgy, mint a teljes mérkőzést, hogy kiderüljön mennyire volt elfogult és hozzánemértő a Somos-gyerek, illetve a szurkolás felméréséhez. Azért mindkettőről van feltételezésem.

A riporter biztosan elfogultabb volt, mint egy Dunás meccsen, ami nem jó, de némileg érthető. Az előző szezonból nem ugrik be nagyobb baki, a félbeszakadt kupameccs közvetítése viszont emlékeim szerint sem volt korrekt. Szvsz vannak az ikreknél jobb és rosszabb sportriporterek is - bár én nem sok olyanról tudok, akit maradéktalanul elismernének, főleg nem kosárlabdában (várom a neveket). Gellér viszont rulez!!

A szurkolás szerintem fehérvári oldalon a szolid tapsikolás, közben néhány "Albacomp" és "Fehérvár" kórus korrekt hangerővel, a végén "indul a busz" teljes erőbedobással, míg szolnoki részről erőteljes buzdítás, fals felhangokkal tűzdelve. A huhogás és Dávid szidása undorító és érthetetlen, háttal beintés falcos butaság.

Ha minden csapat "szolnoki" közönséggel rendelkezne, akkor óriási hangulat lenne a mérkőzéseken, viszont ez valószínűleg trágárkodással, balhékkal is együttjárna. Ha mindenhol "fehérvári" közönség dominálna, akkor sportszerűbb légkör és lagymatagabb hangulat uralkodna a meccseken. Mindenki döntse el maga, hogy melyik a jobb, szvsz az arany középút.

A fehérvári balhék számottevő helyi B-közép/fanatikusok hiányában nem a két szurkolótábor között, hanem a biztonságiak/rendőrök és a vendégek között jöhetnek létre. Ebben mindkét fél hibás, a provokatívan felvonuló kommandósok is, és az őket azonnal anyázni kezdő szurkolók -persze ha nem látni tőlük a meccset, akkor érthető az anyázás. A túlkapások terén Fehérvárral talán Sopron veheti fel a versenyt , ahol nem 1x láttam, amint a kommandó kiverte a vendégszurkolókat a szektorukból.

Végül 1-1 idézet a lövészárok két oldaláról, amivel teljes mértékig egyetértek:

"Nem mindenhol szabad szurkolni. Általában ott nem szabad szurkolni a "vendégeknek",ahol hazai tábor nincs vagy nem jelentős! Ki érti ezt?"

"Én csak ahhoz ragaszkodom, hogy a trágár, bedobáló, mutogató, köpködő, gyalázkodó elemeket bunkónak és nemkívánatosnak tarthassam, függetlenül attól, honnan valók, és hányan vannak. Éppen elég baj, hogy csak én tartom őket annak, és nem a törvény."

Körülbelül ennyi, mindenkitől elnézést, de én valahogy így látom az eseményeket, így látatlanban. Remélem egyik féllel szemben sem voltam elfogult, próbáltam tárgyilagos maradni - már amennyire feltételezések lehetnek tárgyilagosak.

Szerdán és szombaton mindenkinek jó szurkolást, és sportszerű nagy csatákat!

Kosárbaráti üdvözlettel:
belfera

Hajrá Körmend!