Kedves Harry!
6%+19%+5+70%=100% ...
Azt akarod mondani, hogy vannak akiknek fokozatuk van a többi meg funkcionálisan irástudatlan ? Szerinted ezt nekem el kell hinnem ?
Az oktatásnak vannak más aspektusai is. Mit kezdek én egy olyan országgal, ahol mindenki nagyon képzett (Pl Mo-n mindenki tud integrálni és kivülről tudja Shakespeare összest) de nem tudok egy vállalatot működtetni, mert egyébként egy nyomorult rendes törvényt nem tudnak összehozni száz év alatt sem és térdig járok a korrupcióban meg az általános hülyeségben és semmi soha nem működik ?
Vagy a mindennapi életben: ha bemegyek egy Staples-be és kérek egy ilyen irástudatlantól a nyomtatómba egy cartridge-ot, akkor azt nekem ő azonnal oda tudja adni. Megpróbál hozzá mosolyogni is. Egyébként látszik rajta, hogy analfabéta, de én mégis meg vagyok vele elégedve. Mo-n még az eladók is mind PhD-k. Eleve nem is tudok kérdezni semmit, mert éppen megtelefonálják a másik PhD-nek a legutóbbi szonettet amit irtak. Ha esetleg befejezik, akkor sokszor mondják, hogy nincs cartridge, függetlenül attól, hogy van vagy nincs. Ha nagyon erősködök, akkor meg elküldenek valahova, mert univerzálisak is, tudnak ők másképp is beszélni.
De mindentől függetlenül figyelmedbe ajánlok egy terjedelmes anyagot egy nemzetközi oktatási felmérésből, kiváncsian várjuk az észrevételeidet.
http://www.pisa.oecd.org/
cosmo