Hello PROWL! :-)
O.K., én értelek... de egy kicsit másként gondolkodunk erről.
Szerintem a keresztyénséget ne úgy képzeld el, mint ahhogy manapság a párthívek szokták hordani magukon eme jellemzőket.
Szerintem itt - azon kívül, hogy meghatároz egy bizonyos vallási irányzatot, amely a történelem folyamán erősen beágyazódott (ez ellen pl. nem sokat lehet tenni) - inkább arról lehet szó, hogy a keresztyéni értékeket képviseli, és nem újkeletű ideológiai alapon szociális érzelmű, hanem a keresztyéni gondolkodásmód miatt viseltet figyelemmel azok iránt, akik arra rászorulnak.
> Veszélyezteti a:
> - lelkiismereti és
> - vallásszabadságot,
Hogy ez a jelző kirekesztő jellegű lenne, azt nem nagyon hiszem. A keresztyénség tipikusan nem egy türelmetlen vallás. (figyelem, nem a középkori egyházra gondolok, hanem az Újszövetségben leírt útmutatásokra)
> - a pártatlan és
> - egyenlő elbírálást,
Kapásból ott van a más megítélésének tilalma. Az ítélet egyedül Istené és ha Ő azt akarja, hogy valami megtörténjék, legyen az bármilyen rossz - ha nem ad békés és becsületes eszközt az elkerülésére, akkor annak úgy történnie.
> - a tiszta kezeket
Ezek nem zárják ki egymást. Én pl. keresztyénnek is tartom magam, majd minden nap olvasom a Bibliát, ennek ellenére igyekszem tiszta maradni, nem fogadok el kenőpénzt - pedig néha könnyen megtehetném - igyekszem más megsértését elkerülni és inkább konstruktívan gondolkodni - még akkor is ha nem értek egyet mindenben a másikkal.
> - a DEMOKRÁCIÁT (nincs olyan, hogy keresztény
> demokrácia. Olyan van, hogy demokrácia, vagy
> nem demokrácia. punk-tum.)
Ebben egyetértünk, - ez olyan, mint a szabad/szabadabb/legszabadabb. Az alapfok elérhetetlen.
DE ha valaki a szociális érzékenységét a keresztyéni jelzővel kívánja érzékeltetni, akkor mit tegyünk?
Ez is hozzátartozik a vallás- és lelkiismereti szabadsághoz, ráadásul a kereszténységnek van is nemzeti beágyazottsága, nem úgy, mint pl. más keleti vallásnak.
Zfr