Na. Végigolvastam a topicot, mert újabban engem is érdekel ez a centrumcucc. Pár fontos dologra reagálnék:
1. Bejutási esély. Valóban nem gyakori, hogy egy párt pár hónappal bejutása után bejut a parlamentbe (a fejlett demokráciákban); ám nem is példa nélküli. Legutóbbi példa (ráadásul pont Kelet-Európában)a bolgár excár pártja, akik nemcsakhogy bejutottak a parlamentbe, de meg is nyerték a választásokat. Ráadásul a Centrumot alkotó pártoknak van egy alaptámogatottságuk (cc.0,5-1%), ezek együtt kb. 3% biztos szavazót jelenthetnek (főleg ha a Vállalkozók Pártja is belép a szövetségbe, amiről van szó.). Innentől kezdve Hitetlen Tamáska gondolatmenete már nem áll olyan biztos alapokon.
2. A topic címével ellentétben szerintem ne az SZDSZ-esek szavazzanak a Centrumra, szavazzanak csak haza, mert kell az SZDSZ is a parlamentbe. Szavazzanak a Centrumra a csalódott fideszesek, emeszpések, emdéefesek, meg az olyan zöldszívűek, mint én, akiknek nincs jelenleg képviselete a parlamentben.
3. Bukott politikusok alkotják a pártot. Szerintem ez inkább erény: azt jelenti, hogy ezek az emberek nem voltak hajlandóak feladni elveiket, amikor a minden pártban jelenlévő (nem csak az SZDSZ-ben) hatalmi központtal összeütköztek. Választaniuk kellett elveik és a húsosfazék között. S nekem nagyon szimpatikus, hogy az előbbit választották (pl. Pusztai Erzsébet). Dávid Ibolyan most nem bukott politikus, de csak azért, mert jól betolta magát a nagy Fidesz-lőcs alá...
Ehhez csak egy adalék: van egy olyan szabály, hogy egy képviselőjelölt csak X összeget költhet a kampányra. Aki ezt túllépi, annak büntetést kell fizetnie. A dolog önbevallás alapján működik: nem is meglepő, hogy 1998-ban csak egyetlen képviselőjelölt vallott be túllépést. Ez az egy Kupa Mihály volt...
4. A Centrum Pártot alkotó szervezetek közül nekem szimpatikus a HOM (Harmadik Oldal Magyarországért, Kupa mozgalma, fenntartható fejlődés, önkormányzatiság, stb, elolvasható a honlapjukon), és az MDNP. Kurva jó lenne egy rendes zöld párt is, sajnos Droppa György megélhetési politikus pártja nem ilyen, de talán majd kiforrja magát. A KDNP Giczy ámokfutása nyomán számomra lenullázta magát, de most új pártelnöke van, és nem lenne rossz egy igazi kereszténydemokrata vonal. Az Zöld Szalag (volt agrárszövetség) pedig talán ért valamelyest a mezőgazdasághoz, Nagy Tamást jó szakembernek tartom, mégha néha el is ragadtatja magát (még egy megjegyzés: a kispártiságnak megvan az az előnye, hogy rég otthagyták őket azok, akik csak a húsra vágytak a fazékból, gondolok itt az Agrárszövetségben korábban volt sok TSZ elnökre).
Szóval két szimpatikus, három bizonytalan áramlat. Ha más pártokat is felbontanék ugyanígy, sokkal rosszabb lenne az eredmény. Én azt mondom adjunk nekik egy esélyt!
Szóval csalódott fidesz és mszp szavazók, irány a Centrum! Adjunk egy nagy maflást az arcukba!